January 25, 2011

Home » » Mari Memasak Bubur

Mari Memasak Bubur

Holla, lama betul rasanya xupdate blog ni. Bkn pe, sibuk godeh2 blog ni nak cantikkan la kunun.. make up sana, make up sini.. at last, tang tu jugak jdnye.. hampeh! tgk la header tu xsenunuh betul! Ahh.. lantak la mak!...

Semalam aq demam, tekak rs payau je.. rs nak pekena bubur la pulak kan.. so, blk kije aq singgah jap kedai beli bahan2 & perencah nak buat bubur ayam la kunun. Aq dgn excitednye msk la nasi 2 pot pakai rice cooker.. pastu, rasa nak lagi best aq tabur sekali garam, pecahkan telur dan masukkan perencah tu dalam nasi yg 1/2 msk tu, rs seronok pulak mcm main msk2... pastu aq kacau2 sehingga sebati la kan. Tup-tup, aq bukak tudung rice cooker tu nasi da kembang! Gila, aq ckp ni kalau tambah air lagi mau melimpah ke ladang gandum! Baru aq sedar yg bubur aq tak menjadi... Aq baca semula panduan kat belakang packet perencah tu, rupa-rupanya tu bubur segera! Hampeh! patut la nasi aq makin bertambah, aq silap beli perencah la ni kan? Sedar dgn kesilapan yg telah ku lakukan, terus aq kuarkan nasi tu isi dalam periuk lain. Mcm ni la rupe bubur nasi yang tak menjadi tu:


Then, aq bukak balik rice cooker utk masak semula guna packet bubur yang baru. Senang je rupenye, tambah je air, dan ini hasilnye:


Pastu aq makan dgn perasaan yg amat terharu...http://www.emocutez.com

Aq rasa, aq la manusia yang paling bodoh waktu tu...http://www.emocutez.com hahaha

Moral of the story, baca dulu label sebelum beli!

P/s: Di sini aq sertakan resepi Bubur Ayam yang aq mintak kat mak aq.. nanti balik ni aq nak try buat yang ni pulak la...

Bahan-bahan :
1 pot beras ( 1 cawan )
1 inci halia
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
lobak merah, timun, daun sup dan bawang goreng
Sedikit minyak utk menumis
Sedikit garam, ajinomoto dan lada sulah
Isi ayam yang telah siap direbus @ digoreng

Cara-cara :
Tumbuk halus halia, bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak dan tumis bahan ini sehingga wangi.
Kemudian, masukkan air dan didihkan sehingga separuh masak.
Tambahkan isi ayam yang telah disiat, garam, perisa dan lada sulah. Kacau rata.
Masukkan lobak merah.
Jika air cepat kering tambahkan sedikit air lagi.
Hidangkan bersama timun, daun sup, dan bawang goreng.
Makan di depan TV sambil menonton Tira-misu!

No comments:

CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke