November 24, 2013

GB

Assalamualaikum & salam sejahtera

Ops, lama tak bersua. Relevan lagikah blog ni dimata kalian?...
Kalian? Siapa kalian? Pembaca semua dah lari kot, yang ada cuma aku dan kucing aku kat sebelah ni yang dok menung tuan dia membebel sorang-sorang -.-'

Ahh..persetankan itu semua. Kau tahu kenapa susah betul aku nak update blog ni? Biasalah, batas waktu kala bekerja. Hari-hari kerja. Siang kerja, malam pun kerja. Kerja, kerja, kerja nak kumpul duit kawin. Malas pun iya sebenarnya. Haha. Sejak berpindah bilik ni nak akses internet memang susah, tapi sekarang dah ada line so bolehlah aku 'action' sikit! Hahaha

Oh, lupa. Pelancaran group baru diberi nama GB, stand for Gay Boys eh silap, Geng Bijak (bijaklah sangat!). Kalau time rehat memang kat sini lah tempat dituju. Cerita kami bukan basa basi. Masing-masing punyai matlamat dan cerita yang sama. It's all about money-money-money!

Kalau para wanita makan makanan yang bergizi, kami hanya mampu makan megi. Megi pun berkongsi :'( Kesian tak kesian la kan. hahaha. Dah sepurnama lamanya, ini tak boleh jadi! Kami mesti berbuat sesuatu!

Apa yang kami boleh buat untuk meningkatkan pendapatan isi rumah? aiseh.. Banyak! banyak sebenarnya idea yang diutarakan. Ada yang nak jadi broker saham, ada yang nak jadi penyanyi jalanan macam Tegar dan memuatnaik video youtube, ada yang nak bela kucing servis grooming/mating/etc, ada yang nak buka bengkel motor/kereta, ada yang nak part time 7E/pam minyak/warung mamak, ada yang nak macam-macam lagilah!

Akhirnya ini pilihan kami; Jeng-jeng-jenggg!!!

Inilah percubaan buat julung kalinya setelah hampir sepurnama tu. Apa tu? rahsianya akan dibongkar selepas ini.. (malas lagi..) Nantilah aku cerita, kasi suspense sikit..huhu


August 6, 2013

Kampung Kau Ada Wifi Tak?



Assalamualaikum,
Dua hari lagi nak raya tapi aku masih lagi bekerja sampai ke hari esok. Semua persiapan raya ala kadar je, takde yang menarik sangat pun. Walaupun nafsu raya tu semakin berkurang dari setahun ke setahun, tapi raya tetap raya kan? Nak kena balik kampung, menikmati juadah di pagi Syawal, menziarahi sanak saudara.. Tipulah kalau kata takde nafsu raya walaupun tak sempat beli Baju Melayu Aaron Aziz, raya mesti diteruskan.. Haha.

Saban tahun raya pertama kami di Chemplak, Labis. Ntah kapan baru dapat beraya ke Sabah? Eh, Aping! Aping, Kota Tinggi.. haha. Aku pun tak paham dengan Cik Salina engkau tu. Kalau aku cakap aku kena marah balik, pastu dia punya bebel sampai raya tahun depan tak habis lagi. Alamak, termengumpat mak sendiri pulak. Ampun mak hehe..

Sepanjang Ramadhan ni banyak perkara menarik berlaku, aku rasa bulan ni la paling rajin aku update status di FB tapi kat blog, noharomm.. Disebabkan semua perkara manis yang berlaku tu menyebabkan Ramadhan kali ni paling cepat berlalu. Pejam celik, pejam celik dah nak raya. Sedih pun ada sebab masih banyak amalan & ibadah yang belum betul-betul sempurna :'(

Sebenarnya takde apelah yang aku nak sampaikan pada entry kali ni, nak cakap banyak pun tak de mood sebab korang pun mesti tengah busy mengemas rumah, menyiapkan persiapan raya, bersiap untuk pulang ke kampung.. dah lah kat kampung takde internet! Eh, kau jangan tertipu pulak dengan sepupu / anak sedara kau sebab dia tutup wifi internet tak bagi kau guna!


Sebenarnya Ramadhan lah bulan pendidik yang mendidik kita menjadi muslim sejati. Ada lagi sebelas bulan ke depan yang perlu dijaga dan dipelihara sebaik didikan di bulan Ramadhan ni. So, amalan-amalan yang baik tu teruskanlah agar kita semua dapat bertemu Ramadhan yang seterusnya.. Sesungguhnya, kami merindukanmu Ramadhan :'(

P/s: Kalaulah sepupu / anak sedara kau tak tutup wifi tu, kau dah dapat tips-tips yang berguna ni.. tsk.. tsk.. tsk..

July 9, 2013

Mengawasi Nafsu Syahwat di Bulan Ramadhan!

Dalam bulan yang mulia ni, tidak cukup untuk menahan diri daripada lapar dahaga semata-mata, tetapi juga berperanan mendidik mata daripada melihat perkara yang diharamkan, telinga daripada mendengar umpatan, lidah daripada menuturkan fitnah dan cacian, tangan daripada melakukan dosa dan permusuhan, kemaluan daripada melakukan kemaksiatan dan kaki daripada melangkah ke arah kejahatan dan kemungkaran.

Inilah masanya untuk melatih diri daripada melakukan perkara-perkara lagho dan maksiat yang biasanya dilakukan pada hari-hari sebelum. Dalam bulan Ramadhan ni la senang sikit nak top up iman sebab syaitan semua dah kena ikat. Yang tinggal pun adalah nafsu-nafsu manusia, terutamanya nafsu syahwat. Bulan Ramadhan ini seharusnya menjadi penguji dan pendidik kepada nafsu syahwat yang asyik ingin membara. Nafsu syahwat yang menjurus kepada syahwat seksual sentiasa cuba melepaskan diri dari kekangan Ramadhan.

Bagi yang sudah berumahtangga, apa yang Allah swt minta hanyalah jangan ‘bersama’ di siang hari Ramadhan. Ia kelihatan mudah, tapi jangan pelik dan hairan, amat ramai yang gagal. Memang benar, Allah swt maha mengetahui ramai manusia akan gagal dalam ujian tahan syahwat seks ini, justeru disediakan untuk manusia kaffarah bagi mereka menebus dosa, kesalahan dan kegagalan mereka.

Bagi yang bujang, sepatutnya tidak timbul isu kerana mereka belum berumahtangga dan belum merasa nikmat ‘bersama’. Namun, amat ramai si bujang Muslim dan Muslimah yang jatuh tewas, seburuk-buruk ketewasan itu adalah apabila mereka berzina di siang hari Ramadhan. Innalillahi wa inna ilayhi raji'un. Amat buruklah apa yang mereka kerjakan. Sekumpulan lagi tewas dengan penangan ‘tangan’ sendiri (onani). Semuanya buruk, namun menjadi lebih buruk apabila dilakukan di bulan Ramadhan, di siang harinya pula tu.

Ada tak tips yang berguna bagi mengawal nafsu syahwat agar kita tidak menjadi hamba nafsu dan bertuhankan syaitonirrojim?
  • Sibukkan diri dan sediakan jadual di Bulan Ramadhan:
  • Elakkan kekenyangan. Sebab kenyang punca kepada peningkatan nafsu syahwat. Waktu siang hari mungkin boleh dielak tetapi bagaimana pula di malam hari? So, kuncinya adalah mengawal nafsu makan. Juadah berbuka ala kadar yang mana patut, kalau dah banyak sangat, tak habis, lepas tu takut membazir, terpaksa makan kenyang.. last-last terawih pun tinggal... 
  • Seterusnya adalah menjaga mata dan pandangan. Kalau tak jaga pandangan ni takut-takut syahwat terangsang, keluar pula Mazi dan Mani. Jika di luar rumah pandangan boleh dijaga, di dalam rumah begitu juga. Contohnya ketika menonton televisyen ada keluar iklan Kak Ton yang comey tu membuatkan hati memberontak. Jangan tunggu lagi, alihkan siaran TV kepada cerita bergenre seram ke, sedih ke. Sebab secara psikologinya kita dah dapat menukar emosi dan rasa ghairah tu kepada emosi bertentangan.. (Tak boleh blah bagi contoh Kak Ton)
  • Sedangkan yang berkahwin pun kadang-kadang terlajak perahu, inikan pula yang bujang. Sila la elakkan tidur bersendirian. Lagi afdal tidur dengan mak dan adik beradik yang lain di ruang tamu. So kurang la sikit masa bersendirian di malam hari kan? Hehe. Selain tu, jauhkan diri anda dari segala ‘alat bantu mengajar’ seperti losyen, minyak rambut, sabun di bilik mandi dan bahan-bahan lain yang boleh mencetus trigger kepada diri. Muahaha... Japanese sangat! 
  • Bagi budak lelaki (budak sekolah lah biasanya) yang ada koleksi komik hentai atau majalah playboy tu pakat-pakat la buang. Kalau ye pun sayang, simpan lah dalam sudut berkunci, pastu kunci tu tanam belakang rumah atau bagi jiran simpan, tapi jangan dok cakap tu kunci apa. Buat malu kaum je. Mungkin dengan cara tu terpaksa la kau berkerja keras mendapatkannya.
  • Tips yang lain kau fikirlah sendiri nakkk... tak kuasa nak melayan.
So, inilah serba sedikit tips yang biasa diguna bagi menjamin kualiti amalan di bulan yang penuh barakah ni. Ingat! Sekali sudah terlalu banyak, seribu kali tidak mencukupi. Buat sekali pasti nak lagi, pastu menyesal tak sudah sebab nak kena ganti puasa tahun berikutnya dengan membayar kafarah zihar pulak. So, peringatan untuk diri sendiri jugak, ini baru tips mencegah nafsu syahwat. Kalau nak mencegah Seks Sebelum Nikah entry nya di SINI.

July 8, 2013

Jenis-jenis Puasa


Puasa Wajib
  • Puasa pada bulan Ramadhan atau qadha' kerananya.
  • Puasa Kifarah (denda) bagi orang yang berkata kepada isterinya dengan perkataan: "Belakang awak seperti belakang emak saya" dan seumpamanya.
  • Puasa Kifarah (denda) bagi orang yang membunuh orang.
  • Puasa Kifarah (denda) bagi orang yang bersetubuh pada siang hari bulan Ramadhan.
  • Puasa ganti Dam Haji Tamattu' bagi orang yang menunaikan fardhu haji.
  • Puasa ganti daripada Dam Haji sahaja.
  • Puasa sebab luput Nusuk (mengerjakan ibadah haji).
  • Puasa ganti daripada mengeluarkan fidyah
  • Puasa Kifarah kerana bersumpah
Puasa Sunat
  • Puasa pada hari Isnin dan Khamis
  • Puasa pada hari yang kesembilan bulan Dzulhijjah bagi orang yang tidak mengerjakan haji
  • Puasa pada hari 'Asyura' ( hari yang kesepuluh) bulan Muharram.
  • Puasa pada hari 'Tasu'a' (hari yang kesembilan) bulan Muharram.
  • Puasa pada hari-hari: 13, 14 dan 15 pada tiap-tiap bulan Islam melainkan pada 13 Dzulhijjah (dihukumkan haram).
  • Puasa pada 28,29 dan 30 haribulan tiap-tiap bulan Islam.
  • Puasa enam hari pada bulan Syawal(lebih afdhal kiranya dikerjakan dengan berturut-turut)
  • Puasa hari yang kelima belas pada bulan Sya'aba (Nisfu Sya'ban).
Puasa Makhruh
  • Puasa orang yang mendapat sakit yang bersangatan.
  • Puasa orang yang dalam perjalanan atau pelayaran.
  • Puasa orang yang sangat tua.
  • Puasa yang asalnya sunat dikerjakan oleh orang yang ada menanggung puasa qadha'.
  • Puasa perempuan yang hamil.
  • Puasa pada hari Jumaat.
  • Puasa pada hari Sabtu yang tidak dihubungkan dengan hari yang lainnya.
  • Puasa pada hari 'Arafah bagi orang yang mengerjakan haji.
  • Puasa sepanjang-panjang tahun (sepanjang masa)
Puasa Haram
  • Puasa pada Hari Raya Fitrah (Raya Puasa).
  • Puasa pada Hari Raya Adha (Raya Haji).
  • Puasa pada hari tasyrik (11, 12 dan 13 Dzulhijjah).
  • Hari yang disyaki hari pertama bulan Ramadhan.
  • Hari-hari selepas 15 haribulan Sya'ban, jika bukan puasa qadha' atau nazar atau bukan hubungan dengan puasa pada hari yang sebelumnya atau bukan hari yang ia telah biasa mengerjakan puasa.
  • Puasa sunat bagi perempuan tanpa izin suami.


June 10, 2013

Rahsia Menjana RM 8,300 Sebulan Melalui Internet?

Assalamualaikum & salam sejahtera. 

Apa khabar sahabat? Semoga anda sihat dan ceria hari ni ye... :)

Baiklah sahabat.. Pernahkan anda menjana pendapatan di internet sebelum ini? Kalau belum, mahukah anda saya tunjukkan kaedah paling mudah nak jana RM 50 pertama anda ssebelum hari raya nanti?

Oleh itu, berita baik yang kedua ialah, saya nak maklumkan bahawa sahabat saya Affendi Hussin baru sahaja memberikan satu laporan percuma bagaimana nak buat duit RM 8,300 sebulan melalui internet.

Ianya PERCUMA sahaja... DI SINI !!!

Saya dah pun membaca laporan percuma tersebut, dan ianya sememangnya laporan yang WAJIB dimiliki oleh sesiapa sahaja nak buat di internet.. Saya sarankan anda untuk dapatkannya DI SINI !!!


Download segera sebelum ia ditutup pemberiannya..



Selepas mendownload apa nak buat? Teruskan bacaan anda--->

June 1, 2013

Trip To Langkawi

Assalamualaikum & Salam sejahtera!

Pada 24, 25 & 26 Mei yang lepas aku join trip ke Langkawi.. murah je RM50, disebabkan murah tu lah aku join! Dan disebabkan murah itu juga lah banyak berlaku perkara yang diluar jangkaan kami.. buahaha...

So, meh aku tunjuk gambar kenangan kami di sana. Jom cuti-cuti Malaysia!


Sebaik selesai solat Jumaat, kami berkumpul di opis around 3 petang. Muka masing-masing berzemangat waja pada masa ni! Oh ya, perjalanan mengambil masa lebih kurang 12 jam perjalanan. So, tak hairanlah aku awal2 lagi dah keluarkan selimut hijau. Kihkihkih..

Tips: disebabkan perjalanan yang panjang itu, dinasihatkan korang memakai pakaian yang selesa bermula dari rumah. Terus sahaja niat bermusafir, nanti mudah untuk membuat solat jamak. Oh ya, jgn lupa baca doa menaiki kenderaan :)


Kami tiba di Kuala Perlis kira-kira jam 5 pagi. Suasana masih gelap waktu tu, singgah di Masjid Jamek Al-Hussain untuk bersihkan diri, solat subuh dan bersiap untuk bertolak ke jeti! Masjid ni seolah-olah terapung sewaktu air pasang, subhanallah! Eh, itu dia ferry kita dah sampai..


Disini bermulanya triller episode, berlaku salah faham menyebabkan tiket feri yang ditempah awal HABIS! Disebabkan pihak pengurusan tidak mahu bertanggungjawab, maka kami terpaksa menunggu beberapa jam untuk the next ferry. Cobaan...

Tips: jangan lupa booking tiket awal. Make sure double confirm pada pihak pengurusan, dapatkan nama & hp no yang boleh dihubungi ok. Yang bawak baby tak perlu bayar harga dewasa.. tp kenapa aku tak dapat harga baby? kan aku baby face.. aha lawaknye, lawaknye...


Jyeah, Langkawi i'm coming! Naik feri ni boleh tahan lama jugak. Ada dalam 1jam setengah kalau tak silap aku. Dari kejauhan tu kami nampak burung helang melambai-lambaikan sayapnya.. Berhenti rehat dan makan dolu~


Selepas check in home stay (lupa nama tempat tu) kami bersiap-siap untuk shopping! Tapi aku tak la, aku window shopping je kat sini hihi. Idaman Suri tempat popular untuk beli pinggan mangkuk 'akopal' murah-murah terbaik dari ladang. Syurga bagi makcik-makcik. hehe..

Tips: sediakan peruntukan untuk membeli pinggan mangkuk, jangan lari bajet! Coklat & cenderahati tak perlu beli disini..

Malam tu kami jalan lagi ke bangunan Haji Ismail Group, kat sini popular bagi penggemar coklat. Selain itu, rokok murah dan air kencing syaitonirrojim pun banyak dijual disini. Maklumlah, Langkawi bebas cukai kan. Suasana malam di situ mengingatkan aku kepada Kampung Air di Kota Kinabalu Sabah, cumanya takde mutiara je kat situ.. huhu


Kalau hari pertama shopping, maka hari kedua adalah lawatan ke tempat bersejarah. Tak lain tak bukan "Kota Mahsuri". Kat sini boleh tengok rumah peninggalan Mahsuri, Beras terbakar, Perigi Mahsuri, Mahsuri's memorial yang punyai kaitan dengan supernatural power, dongeng atau lagenda tu kena tanya pakar sejarahlah okay..
Cuba teka, darah Mahsuri warna merah ke putih?


Banyak bergambar je ni, bosan gila lagi-lagi muka aku.. huhu. Ketiak dah basah ni, so kami mengambil keputusan untuk pulang ke home stay. Ingatkan dapat pergi Cable Car & Suspension Bridge, tapi masa tak mengizinkan.. huaa...


Alphard Hijau ni banyak berjasa pada kami sepanjang tempoh lawatan. Kat dalam alphard hijau ni jugak aku temui cinta sejati.. Eh! eh! eh! apa aku merepek ni :P


Balik ke pangkal jalan...
Okay, nampaknya bukan setakat Coklat Daim sahaja yang familiar dengan Langkawi, malah minyak gamat, buah pelam harum manis, pinggan mangkuk, barangan craft boleh dijadikan cenderahati kepada keluarga. Maklum lah, pelancongan bajet ciput, tak banyak lah tempat yang boleh dilawati. 

So, lepas ni aku bercadang untuk ke Dayang Bunting Island, Wildlife & Snake sanctuary, Crocodile farm, Underwater World, Temurun & Seven wells waterfall, dan aktiviti-aktiviti mencabar lain seperti scuba diving, surfing, mandi manda di pulau-pulau dan naik cable car..

Dah nak balik tu masing-masing daripada satu beg jadi tiga beg. Penangan Idaman Suri la ni! Konon pelancongan bajet lah sangat kan. Hihi. So, tips terakhir adalah ukur baju dibadan sendiri. Jaga kesihatan dan keselamatan sepanjang percutian. Selamat cuti-cuti Malaysia!


April 9, 2013

Teruja Tengok Fatin Liyana Pakai Samsung Galaxy SIII Mini

Assalamualaikum & salam sejahtera


Tadi aku terbaca entri terbaru daripada Fatin Liyana kat dalam blog beliau honeykoyuki.blogspot.com. Entri Fatin Liyana kali ni berkaitan keterujaan beliau memiliki hengpon Samsung Galaxy SIII Mini. Perghhh, memang menarik! Menurut beliau;
Dengan hanya RM999 anda boleh mendapatkan sebuah SAMSUNG GALAXY SIII MINI! Smartphone canggih dengan teknologi terkini dibawah harga RM1K?


Tapi tahukah anda, ada berita yang lebih mengujakan daripada itu?
Anda mampu memiliki SAMSUNG GALAXY SIII MINI secara PERCUMA! Yeah, it's FREE!!!!


Kalau diberi pilihan antara RM999 dengan RM0, mana yang kau mahu? Kalau aku prefer yang RM0 punya lah kan? Gile kau! Haha. Tapi kalau yang dah ada sebiji tu pun kau boleh lah bagi pada adik-adik ke, mak ke, abah ke, kekasih ke, orang kampung ke. Mesti diorang pun suka. Tapi macamana nak dapatkannya secara percuma tu ye?


Kalau nak tahu apa kelebihan Samsung Galaxy SIII Mini ni kau boleh refer kat Fatin Liyana sendiri atau baca sahaja blog honeykoyuki.blogspot.com. Kat sana ada cerita segala-galanya :)
By the way, meh layan dulu video comel yang Fatin Liyana bikin ni. Memang Fatin Liyana dan Samsung Galaxy SIII Mini dua-dua sama comel kan? Huhuhu..




April 1, 2013

Ibu Hadiah Yang Tidak Ternilai

Assalamualaikum & salam sejahtera

Sejak dulu, kami sekeluarga jarang berkumpul bersama untuk menyambut sambutan hari jadi. Kecuali di Hari Raya Aidilfitri. Maka, tak hairanlah tarikh lahir diantara kami pun aku boleh lupa, malah tak pernah ingat pun sebenarnya. Kadang-kadang timbul rasa cemburu dengan rakan-rakan yang agak berada. Bukan sahaja sambutan hari jadi, malah melancong ke luar negara pun mereka pergi!



Biasalah! waktu zaman muda remaja yang strom and stress tu, banyak berlaku pertelingkahan antara kami adik-beradik. Tidak terkecuali sesama ibu bapa sendiri. Adakalanya atas masalah yang kecil pun boleh mencetus perang yang besar. Semasa buat keputusan tu kita rasa kita je betul. Bila tidak mendapat sokongan, bila ditegur mulalah rasa berkecil hati. Lepas tu mulalah rasa macam aku ni anak pungut, bercita-cita nak melarikan diri, konon nak berdikari dan tinggal jauh daripada keluarga sendiri...


Tapi bila masing-masing dah meningkat dewasa ni, rasa tanggungjawab & kematangan tu lebih terserlah dan menjadikan perasaan kasih sayang tu semakin menebal antara kami. Kalau dulu sambutan hari guru, sekarang sambutan hari ibu nombor satu!

Aku percaya, kebanyakan dari kita mengalami fasa perkembangan yang lebih kurang sama.
Jadi tidak perlu rasa takut sebab kita semua berkongsi pengalaman yang ada. Mak aku kata kalaupun hidup kita tidak seindah kehidupan orang disekeliling, jangan sesekali buang keluarga, buang agama.. Itulah dua perkara yang menjadikan kita sebagai manusia :)

Selamat hari lahir Cik Salina engkau yang ke-47 tahun!

March 22, 2013

Nak Telefon? Fikir Sekali Lagi..

Minta maaf!

Aku seharusnya memohon maaf kepada semua yang bengang dengan sikap aku yang satu ni. Ada orang kata aku ni bodoh-bodoh alang sebab ‘tak reti’ nak guna telefon. Maksud ‘tak reti’ tu ialah tak gemar menjawab panggilan telefon. Ahaha, sengalnye kan? ada ke manusia macam aku ni?

Aku pun tak tahu apa masalahnya sampai aku ‘tak reti’ nak jawab call ni. Ada orang kata aku ni kedekut taik idung masin! Manakan tidak, kredit dalam handphone tu buanyak, kadang-kadang tak habis lagi dah sampai tamat tempoh. Pastu top up semula sampai tamat tempoh lagi, pastu top up lagi dan lagi dan lagi... Selain tu, setiap kali birthday kita akan dapat panggilan percuma ke nombor-nombor active-5 or something like that la gitu kan? Ah seingat aku, yang itu pun aku tak pernah guna. Tu bodoh-bodoh alang tahap tertinggi lah tu!

Sebenarnya aku prefer msg (sms/mms) than call, atau sekarang ni whatsapp lah, dah maju sikit kan.. Bukannya aku tak nak bercakap di telefon, tapi aku cepat bosan.. rasa panas je telinga bila bercakap lama-lama ni. Kalau ada pun, situasi seperti ini sering berlaku:
Telefon: Kringgg kringg kringg
Akak: Semekom,
Aku: Waalaikumsalam, ah ada apa?
Akak: Kau balik rumah mak tak malam ni?
Aku: Tak tau lagi. Tengok lah nanti...
Akak: Aku ada class... bla bla bla... Tak balik minggu ni... bla bla bla... Nanti kalau balik kirim salam mak ngan ayah je lah eh!
Aku: Ah insyaAllah. Ok la, bye.

Atau lebih buruk, bila aku betul-betul takde mood...
Telefon: Kringgg kringg kringg
Kawan: Hai awak!
Aku: Hai.
Kawan: Awak tengah buat apa?
Aku: Saya ada kerja ni awak, nanti sambung lagi k. Byeee...

Aku tahu, mungkin sikap sebegini boleh menyebabkan kemudaratan dikemudian hari, contohnya time-time emergency ke kan? So, mahu tak mahu kena jugak la aku jawab panggilan telefon yang berbunyi tu... Tapi selalunya aku tengok dulu nombor sapa yang naik. Kalau agak-agak nombor tak berkenaan memang jarang aku nak angkat la.

Mungkin ada yang kata "Eh, kau ingat kau artis?", terpulang la.. Hahaha. Even dengan family aku pun aku dingin dalam menjawab panggilan telefon, inikan pula dengan orang lain. Atas sebab tu, aku ingin memohon maaf sekali lagi lah, kalau-kalau membuatkan kau terasa dengan sikap aku yang acuh tak acuh ni. 

Jangan risau, kalau call tak jawab kau boleh msg aku. Tapi kalau msg pun aku tak jawap tu paham-paham je lah ye.....Buahaha







March 9, 2013

Never Ending Story

Assalamualikum & salam sejahtera


Siapa peminat KPOP kat sini? KPOP STAR Season Two dah masuk TOP10 untuk siaran langsung. Kepada yang tak tahu, KPOPSTAR ni adalah pertandingan nyanyian yang aku rasa format dia lain dari pertandingan sedia ada seperti American Idol, MENTOR, Akademik Fantasia, Glee On Project, etc etc...

KPOPSTAR2 in callaboration with the Big Three- SM Entertainment, YG Entertainment & JYP Entertainment. KPOPSTAR2 is looking for the next big K-POP STAR. Siaran tertunda untuk peminat Malaysia di ONEHD channel 393, Every Tuesday at 12:00am. Actually ada sorang peserta ni yang menarik minat aku. Comel je budaknya, Shin Ji Hoon nama dia. Antara lagu kegemaran aku yang dinyanyikan olehnya adalah lagu Boohwal bertajuk Never Ending Story.

(Korean) Never Ending Story 
Son daheul soo eobsneun jeogi eodinga 
Oneuldo neon soomshigo itjiman 
Neowa meomooldeon jageun uijawien 
Gateun moseubui baramee jinane 
(VERSE 2) Neoneun ddeonamyeo machi nal ddeonagadeusi 
Meolli soneul heundeulmyeo 
Eonjegan chooeokeh namgyeojyeo galkkeorago 
(CHORUS1) 
Geuriwohamyeon eonjengan mannage dwineun 
Eoneu yeonghwawa gateun ildeulee eerwojyeogagireul 
Himgyeowohan naleh neoreul jikilsoo eobseotdeon 
Areumdaoon shijeolsogeh meomoon geudaeyeo
REPEAT(VERSE 2) 
Geuriwohamyeon eonjengan mannage dwineun 
Eoneu yeonghwawa gateun ildeulee eerwojyeogagireul 
Himgyeowohan naleh neoreul jikilsoo eobseotdeon 
Areumdawoon shijeolsogeh meomoon geudaeeegieh 
REPEAT(CHORUS2) 
REPEAT(CHORUS1)


(English) Never Ending Story 
In some place where I cannot reach 
You are still breathing at the very moment... but... 
On the little chair that I shared with you... 
The same shape of the breeze is passing by... 
As if you were leaving me forever 
You waved your hands, saying 
It will be kept in our memories... 
Whenever I miss you I hope I can see you someday... 
Just like a miracle is wrought in some movies... 
You whom I couldn't protect from the painful days 
Still remain in our beautiful memories... 
Whenever I miss you I hope I can see you someday... 
Just like a miracle is wrought in some movies... 
You whom I couldn't protect from the painful days 
Still remain in our beautiful memories, my dear...
P/s: Apapun aku akan mulakan pencarian lagu ni di Pusat Karaoke berhampiran, ahaks...

March 5, 2013

Rahsia MLM dan Cara Menolaknya

Assalamualaikum & salam sejahtera

Di entry lepas (Klik Sini) aku ada kongsikan pengalaman hampir terjebak dengan salah sebuah program MLM (Multi Level Markening) tak perlulah aku cakap nama MLM tu. Sebenarnya bukanlah aku nak condemn mana-mana program MLM ni, tapi realitinya kebanyakan dari mereka menggunakan kaedah manipulasi dan head hunting untuk merekrut downline. Sepatutnya dalam sesebuah perniagaan, fokus utama kepada perkhidmatan atau kualiti barang, contohnya seperti Amway, Avon, Tupperware (sekadar contoh MLM yang memfokuskan kepada kualiti barang) bukannya produk ntah hape-hape! Dah lah produk ntah hape-hape, harga tak munasabah langsung.. Aku faham kebanyakan program MLM ni mereka mewujudkan produk “sekadar ada” sebab apa? Sebab kalau tak de produk tu dah dikira sbg Skim Cepat Kaya! That was totally scam..

Nampak tak kat sini, produk tu untuk tutup sebelah mata je, padahal yang diagung-agungkan adalah pelan pemasaran/sistem networking mereka iaitu untuk merekrut ahli bawahan. Sebab apa nak rekrut kaki? Sebab keuntungan berlipat ganda tu wujudnya daripada modal yang dilaburkan oleh mereka.. sebab tu lah, antara soalan lazim yang akan di soal adalah;
http://www.emocutez.com "pernah buat loan tak? Kerja apa, gomen? Kalau gomen memang senanglah nak buat loan dengan Bank Rakyat! Memang kau orang yang ‘terpilih’ untuk join bisnes ni! Macam ni lah prospek yang berpotensi! Kalau orang kerja-kerja biasa ni, hmmmm... "(fikir 2-3 kali)

Nampak tak? Kalau mereka kata nak membantu orang yang lemah, nak membantu orang melayu, itu semua POYO!!! Lepas tu, kalau tak jadi nak join, ayat lazim mereka adalah;
http://www.emocutez.com“Inilah orang melayu, berfikiran sempit! Bodoh sombong! Suka dengar cakap orang, buat lah dulu baru tahu! Bill Gates pun tak kaya sekelip mata laaa...”

Lepas tu, dia punya pung pang pung pun boleh tahan jugak!
http://www.emocutez.com“sistem kamilah yang terbaekkk! Ramai yang dah berhenti kerja dan buat bisnes kami ni secara full time! Ada Doktor, Polis, Guru, Ustaz pun ada! Sebab apa diorang berhenti kerja? Sebab kerja lama banyak karenah birokrasi, stress lama-lama burn out, dah lah gaji sikit! Masa dengan keluarga pun tak ada, tengok kami ni rilek je.”

Paling aku tak boleh blah ada yang cakap gini kat aku;
http://www.emocutez.com“kau tu kerja dengan penagih, tak mustahil satu hari nanti kau jadi penagih macam diorang. Aku tengok banyak ‘nombor cermin’ ada pada tarikh lahir kau ni!”
Amboi, aku rasa macam nak kakikan aje, nasib baik aku bukan Israel!

Kalau kita tanya pasal halal haram produk ni agak-agak apa mereka jawab?;
http://www.emocutez.com“Apa nak ditakutkan? Kami ada sijil halal bro! Ustaz polan bin polan pun join. Takkan lah ustaz tu tak boleh bezakan yang halal dan haram?” 
Weh sini jap aku kasitau, bukan sebab ada ustaz join kau boleh cop ianya halal. Ustaz pun manusia jugak bukan malaikat. Kadang-kadang dia main sebut je nama ustaz polan tu padahal ustaz tu tak tahu menahu pun pasal MLM ni. Terus aku teringat pasal Pegawai Farmasi yang aku jumpa tempohari. Aku ada terserempak dengan dia masa naik opis mereka malam tu, so ada sorang member ni duk pung pang dengan aku Pegawai Farmasi tersebut dah lama join bisnes ni.. Then, bila aku jumpa face-to-face dengan Pegawai Farmasi tu dia menafikan! Bijak kau mendaah kat situ! Tapi yang bagusnya bisnes ni menjadikan kami kamcing, dan menambah pengetahuan aku untuk mengkaji lebih dalam lagi from A-to-Z.
http://www.emocutez.com"So nampak tak bagusnye bisnes kami ni? Kalau bukan bisnes kami ni kau tak kenal pun kawan tu, pastu kau ada percambahan ilmu lagi..... kan? kan?"

Dan memang tak dinafikan, ada jugak yang berjaya dengan program MLM tersebut.
Sebab apa? sebab dia antara orang terawal yang join MLM tu & dalam masa sama ramai yang telah terpengaruh untuk menjadi downline dia. Tapi kau kena ingat, tak semua orang mampu untuk keluarkan modal berpuluh-puluh “K” tu sepertimana yang kau buat.
http://www.emocutez.com “Kita ada cara untuk usahakan modal tu. Banyak cara! Nanti kami ajar! Si polan tu ha, first time join bisnes kami ni sehelai sepinggang, tapi dia usaha buat jugak. Tengok, sekarang dia dah berjaya!”


MLM Tidak Haram, Jika:
  1. Produk yang halal (Produk halal tapi harga berpatutan tak? Ada unsur pembaziran tak?)
  2. Jujur & tidak menipu (Kalau dah join, nak tarik diri dapat tak 90% dari modal?)
  3. Tiada penindasan & penganiayaan (manipulasi? Skim piramid infiniti?)

Sebenarnya, aku tak berkuasa untuk menjatuhkan hukum halal haram kepada program MLM ni. Sebab kalau nak ikutkan halal haram, gaji kita dalam bank, investment, dividen, beli rumah/kereta/tanah, semua tu boleh dipertikaikan. Tapi kita ada hak untuk memilih! Kalau kau rasa bisnes ni boleh buatkan kau kaya cepat, kau yakin dan atas kerelaan sendiri untuk buat. Aku pun tiada hak untuk menghalang! Yang penting kau faham dan tengok guideline Garis Panduan Perniagaan Jualan MLM Menurut Syariah (Klik Sini). Sesuai ke tidak?

Tak ramai mereka yang rugi dalam bisnes MLM mahu tampil dan mengakuinya, sebab seolah-olah ianya membuka aib sendiri kan. So, nasihat aku untuk yang sudah menyesal tu anggap sahaja ianya total lost (rugi/gagal). Tak perlu lah nak kurangkan kerugian itu dengan memperdayakan orang lain...

Cuma 1 soalan yang bermain difikiran aku adalah fasal bekas-bekas doktor yang join MLM ni atas alasan untuk mendekatkan diri dengan Tuhan, sebab masa bekerja mereka on call dan kadang-kala waktu solat pun terlepas. So, apa pendapat korang semua tentang ‘alasan’ tu?


February 27, 2013

Baik! Sangat Baik! Berjaya bersatu! Oooh.. yes!

Assalamualaikum & salam sejahtera

Aku dan seorang rakan perempuan di menengah rendah berjumpa secara kebetulan. Kami bertegur sapa di fb pada mulanya dan membawa kepada pertemuan disebuah restoran segera seperti dijanjikan. Oleh kerana lama tidak berjumpa, banyak yang kami bualkan termasuklah sejarah silam, tekanan kerja sehinggalah kepada gaji semasa. Semasa rancak berbual tu aku agak terkejut kerana kebanyakan orang didalam restoran tersebut menyapa aku dan rakan tadi. Pada mulanya aku ingat tu pembaca blog aku, wah glamer jugak blog aku ni, kata hati kecilku. Haha. Namun sangkaanku meleset apabila rakanku memperkenalkan aku kepada mereka yang menyapa kami. Mereka diperkenalkan sebagai “bisnes partner”. Namun, apa yang paling aku musykil pada waktu itu adalah bukan hanya seorang-dua, malah hampir keseluruhan orang dalam restoran segera tersebut merupakan kenalan baliau. Hampir 20-30 orang kesemuanya! Dalam pemikiran aku ligat berfikir, apa yang sedang berlaku di sini?

Sehinggalah salah seorang daripada kenalan rakan ni membuka cerita mengenai ilmu membaca ciri-ciri individu melalui tarikh lahir. Oh ye, aku familiar dengan benda ini! Pernah kupelajari di UMS dahulu. Ianya berkaitan tentang Kaedah Potensi & Prestasi Dinamik Astronumerologi, turut dimuatkan dalam Mingguan Wanita Cik Salina engkau. Secara asasnya ia adalah salah satu kajian dalam bidang psikologi dan perkara ini menarik minat aku untuk mengetahui lebih lagi. Namun, rakan tadi meyakinkan aku untuk join bisnes mereka agar aku dapat lebih banyak ‘ilmu’ tersebut. Pada masa tu, aku tak nampak apa-apa hubungan atau kaitannya dengan MLM. Kalau MLM, adakah mereka menjual ilmu astronumerologi sepertimana Skor-A? 
Aku bertanya untuk mendapatkan lebih kepastian; “Adakah ini MLM?
Bukan, bisnes kami ni networking. Kami mencari bisnes partner.” katanya.
Lalu aku bertanya lagi, “Boleh terangkan lebih lanjut?
Kalau nak tahu naik lah opis kami!” balasnya.


Beberapa minggu selepas tu, aku dijemput ke opis mereka dan di situlah aku diperkenalkan dengan syarikat mereka. First impression orang yang masuk situ akan mengatakan ini syarikat yang gah, sesak dengan ramai orang yang segak berkot, berkasut kilat.. Aku dibawa dari satu sudut ke satu sudut seperti lawatan sambil belajar. Diperkenalkan dengan pengasas syarikat, dengan gambar-gambar aktiviti, dengan produk-produk kesihatan, dengan sijil-sijil halal antarabangsa, terdapat bilik-bilik kubikal, dan meja-meja kopi kecil. Akhirnya aku diperkenalkan dengan salah seorang ahli yang agak berpangkat. Pangkat apa ntah aku lupa, dia memulakan presentation melalui power point. Disitu aku diperkenalkan dengan plan marketing atau sistem networking mereka.

BINGO!
Inilah MLM. Sumpah aku tak suka dengan cara mencari ahli /kaki /downline ni. Katanya, jika tidak cukup duit bolehlah menjadi ahli biasa dahulu melalui pendaftaran sekali seumur hidup dengan harga RM130 shj. Dan dengan bayaran RM2 ribu barulah boleh mencari downline. Selepas itu dia banyak brainwash, 2K tu kita labur dan dapat produk untuk kegunaan sendiri nak jual pun boleh, kalau mati bisnes boleh diwarisi, income lebih daripada gaji, takde tekanan kerja & ada banyak masa lapang bersama keluarga!

Aku balik dengan 1001 persoalan. Adakah aku betul-betul ingin memilih jalan ini? Adakah pilihan aku ini akan berjaya membantu keluarga untuk kehidupan yang lebih senang? Aku ikhtiar dengan solat hajat dan istikharah. Aku rasa tidak tenang. Aku mula confuse, asalnya aku ingin mendalami ilmu astronumerologi, namun ilmu tu tidak disentuh langsung! Malah sangat sedikit berkaitan produk, selebihnya adalah plan marketing mereka. Aku perlu bersikap asertif untuk mengatakan tidak!

Beberapa hari selepas itu aku berjumpa lagi dengan rakanku tadi, dan aku berterus terang yang aku langsung tidak berminat. Fikiranku tidak akan berubah lagi, itu yang pasti. Memandangkan dia perempuan, kaum yang lemah, aku menolak dengan cara yang paling baik dan berhemah aku rasa. Sebaik sahaja kami berpisah, aku bertemu dengan rakan yang bekerja sebagai Pegawai Farmasi di salah sebuah klinik kesihatan. Dan ketika itu segala-galanya terbongkar dan diterangkan dengan lebih terperinci... (Bersambung)



February 21, 2013

Kelebihan Membaca Al-Quran

Assalamualaikum & Salam ukhwah!

Di dalam Al-Quran dipaparkan contoh tauladan dan juga kisah-kisah yang benar berlaku sebelum turunnya Al-Quran dan pada masa penurunan Al-Quran. Dengan itu manusia mendapat pengajaran dan panduan dalam mengharungi kehidupan sebagai muslim yang sejati dan benar dalam semua bidang kehidupan.

KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN

Orang yang selalu membaca Al-Quran semata-mata kerana Allah diberi kelebihan yang tinggi dan berbeza semasa mereka masih hidup ataupun sesudah berada di akhirat di samping kemuliaan yang dikurniakan kepada orang yang membaca Al-Quran kelebihan melimpah juga kepada kedua ibubapanya.

Hadis dari Rasulullah s.a.w yang berbunyi:
Sesiapa yang membaca Al-Quran dan beramal dengan apa yang terkandung di dalamnya, ibubapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinarannya akan melebihi daripada cahaya matahari jika matahari itu berada di dalam rumah-rumahnya di dunia ini. Jadi bayangkanlah bagaimana pula orang yang dirinya sendiri mengamalkan dengannya.
Al-Quran juga dapat memberi syafaat (pertolongan) yang paling tinggi di sisi Allah S.W.T di hari qiamat. Ini berpandukan kepada Hadis Rasulullah s.a.w yang berbunyi:
Tidak ada syafaat yang paling tinggi melainkan Al-Quran yang bukan Nabi dan bukan malaikat dan sebagainya.
Hadis lain daripada Othman Ibnu Affan r.a dari Rasulullah s.a.w yang berbunyi:
Sebaik-baik kamu yang mempelajari Al-Quran dan mengajarnya kepada orang lain.
 

KERUGIAN MEREKA YANG TIDAK MEMBACA AL-QURAN

Dalam hadis Rasulullah s.a.w, baginda ada menyebut tentang orang yang tidak ada langsung membaca Al-Quran dan rongga mulutnya kosong dengan ayat-ayat Al-Quran seperti rumah yang kosong dari penghuni.

Hadis dari Rasulullah s.a.w berbunyi:
Sesungguhnya orang yang tidak ada pada rongganya sedikitpun daripada Al-Quran seperti rumah yang ditinggalkan kosong.
Ikhlas,
 
 
 

February 6, 2013

Jom Join Segmen Blog Kesayangan BCE!

Assalamualaikum & Gong Xi Fa Cai kepada yang menyambut...

Memandangkan lately ni moody je memanjang macam la perempuan datang bulan purnama, akhirnya aku ambil keputusan untuk bercuti panjang. Huhu. Tapi takde la panjang sangat pon. Setakat seminggu-dua tu aku rasa macam celah gigi je… muahaha. So, boleh la aku relaks-relaks merehatkan minda, bermuhasabah diri, dan meluangkan lebih masa bersama anak-anak kesayanganku. Omo omo omo…
So dikesempatan cuti ni, aku nak join satu segmen daripada Blog Coklateyes (BCE) yang diberi tajuk Segmen Blog Kesayangan : Blog Coklateyes oleh Innanie Ariffin. Untuk pengetahuan semua segmen ni bermula dari 1 Februari 2013 sehingga 22 Februari 2013. So, masih ada masa lagi lah kan..

Agak-agak korang lah, kenapa aku nak sangat join segmen ni? Ye betul, sebabnye adalah BCE memang best! Eh, susah lah nak gambarkan dengan kata-kata macamana bestnye beliau dan blog beliau tu. Yang pasti, tuan punya blog tu sangat mesra rakyat! Jangan risau, tuan blog makan nasi, tak penah makan orang. Hewhewhew...

Meh aku tunjuk sejauh mana mesra rakyatnye beliau itu:


See? Blog aku tersenarai dalam bloglist BCE. Kau hado? Hehe.. Padahal blog aku ni kalau nak dibandingkan dengan BCE memang jauh panggang dari api lah kan. Followers dia sahaja sekarang dah mencecah lebih 3000, dan meletakkan dia sebaris dengan blogger senior dan popular seperti Ben Ashaari, Fatin Liyana, etc! Aku rasa ni penangan entry-entry terbaik dari BCE jugak, salah satunya ialah entri BERITA GEMBIRA!!! TUTORIAL TUKAR DOMAIN ni.

Tapi paling tak tercapai dek akalku ialah tuan punye blog tu yang add bloglist aku dulu. Giler ah! Seronok aku tak terkata. Lepas tu tanpa berlengah aku terus add BCE dalam bloglist aku pulak. Siap dengan BANNER BCE aku rembat!

Segmen ni simple gile kot. Rugi kalau kau tak join sebab selain dapat menambah kenalan dan trafik, mana tau kalau beliau ada rezeki lebih tiba-tiba terpilih pulak korang sorang dua untuk dapat hadiah ke kan? Nampak tak permainan aku kat situ? Hihi. Nak join? Gini caranya:


Senang je kan? Ok lah. Aku tinggalkan korang dengan rasa keterujaan tu. Dan dengan ini secara rasminya aku jemput korang semua untuk usha dan join segmen ni. Apa yang penting korang jangan risau, tuan blog makan nasi, tak penah makan orang. Hewhewhew...


January 24, 2013

Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah

Assalamualaikum & Salam Maulidurrasul 1434H


Bertepatan dengan tema Sambutan Maal Hijrah; Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah, turut diangkat sebagai tema Sambutan Maulidurrasul kali ini. Wasatiyyah dari segi bahasa Arab membawa maksud seimbang dan pertengahan. Dalam konteks istilahnya ialah suatu pendekatan pembangunan manusia, masyarakat dan Negara Malaysia yang bersifat menyeluruh berdasarkan kepada ajaran Islam yang diamalkan secara sederhana serta berimbang bagi melahirkan individu dan masyarakat yang cemerlang.

Wasatiyyah dikalangan umat ini dapat disaksikan apabila umat tersebut tidak mengamalkan pendekatan Ifrat yang membawa maksud terlampau ketat, keras, ekstrim dan tasyaddud. Sementara tafrit pula terlalu longgar, terlampau mengambil mudah dan cuai. Menurut Imam Muhammad Abduh; Ifrat adalah lebih dari kadar yang sepatutnya, manakala tafrit adalah kurang dari kadar yang sepatutnya. Samada Ifrat mahupun tafrit kedua-duanya adalah terseleweng dari landasan yang lurus dan ia adalah tercela. Maka yang terbaik adalah ditengah-tengah antara kedua-duanya.(Rujukan)

Ingin aku kongsikan ceramah yang telah disampaikan oleh Ustaz. Sharhan  Shafie, pengamal perubatan Islam  yang popular dengan buku kontroversi beliau mengenai 77 nama Islam yang menjadi kegemaran jin. Beliau telah dijemput sebagai penceramah undangan di Masjid Jamek Kota Tinggi sempena Sambutan Maulidurrasul kali ini.Menurut Ustaz Sharhan ;

Manusia memerlukan dua jenis makanan, iaitu makanan rohani dan makanan jasmani. Bersihnya hati seseorang muslim itu dapat dilihat melalui perbuatan serta amalannya. Jika bersih hatinya, maka baiklah amalannya. Dan jika kotor hatinya, buruklah perangainya. Maka, ustaz telah berkongsi pengalaman beliau tentang kepercayaan masyarakat muslim pada hari ini terhadap bomoh dan amalan-amalan syirik yang boleh mengganggu aqidah umat Islam secara keseluruhannya. Menurut Ustaz Sharhan lagi, tiada satupun amalan 'bedah batin' yang wujud didunia ini selain daripada pembedahan yang dilakukan oleh malaikat Jibril keatas Nabi Muhammad s.a.w sebanyak 2 kali, iaitu semasa baginda kecil & sekali lagi ketika peristiwa Isra' Mikraj. Hati Nabi Muhammad s.a.w telah dibasuh menggunakan air zam-zam dan ayat daripada Surah Al-Isra' ayat ke-82 telah dibacakan:


Turut diceritakan oleh ustaz peristiwa Nabi Ayub a.s. Iblis laknatullah, telah memohon kepada Allah s.w.t untuk menguji iman Nabi Ayub a.s. Atas perkenan-Nya, diriwayatkan bahawa Nabi Ayub a.s. telah diuji dengan sakit yang amat pedih sehinggakan keluar ulat-ulat di kepala baginda a.s. Namun, sedikitpun tidak menghalang Nabi Allah, Ayub a.s. untuk sujud kepada Allah. Malah, sebaik sahaja selesai sujud, Nabi Ayub a.s. meletakkan semula ulat-ulat tersebut keatas kepala baginda.

Para malaikat yang menyaksikan peristiwa ini memohon agar Allah meringankan dan menyembuhkan penyakit Nabi Ayub a.s. Allah berfirman yang maksudnya, "Mintalah kepada-Ku, Kun Fayakun. Jadi, maka jadilah"
Maka, malaikat turun disisi Nabi Ayub a.s. untuk memberi khabar gembira tersebut. Nabi Ayub a.s., seorang Nabi Allah yang bersifat maksum, tidak tergesa-gesa untuk disembuhkan. Malah baginda telah memuji-muji Allah s.w.t dengan doa yang dibacakan di dalam Surah Al-Anbiya' ayat ke-83.


Menurut Ustaz Sharhan, doa ini InsyaAllah jika diamalkan, mujarab untuk menyembuhkan penyakit yang dihadapi. Penemuan ulat dalam perubatan moden seperti mengubati penyakit kencing manis (potong kaki) dan barah payudara sebenarnya telah ditemui daripada kisah Nabi Ayub a.s. sejak beribu tahun yang lalu. Masya-Allah!

Daripada kisah-kisah yang dikongsikan ini sedikit sebanyak mencarik rasa rindu kita kepada junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w selain berusaha mencari penawar penyakit berpandukan al-quran yang merupakan mukjizat terulung yang diturunkan kepada baginda s.a.w. Maka, bersempena hari kelahiran Nabi Muhammad s.a.w ini, marilah kita memperbanyakkan selawat dan salam ke atas baginda...

اللهم صل على سيد نا محمد وعلى اله و صحبه وسلم
Allahumma Solli 'Ala Saiyidina Muhammad Wa 'Ala Alihi Wa Sohbihi Wa Sallim
" Ya Allah kurniakanlah selawat dan salam ke atas junjungan kami Muhammad serta ahli keluarga dan para sahabat baginda s.a.w "


P/s: Kenang kembali sejarah Rasulullah s.a.w di SINI.

January 22, 2013

Menyediakan Link Blog Semasa Follow Blog Orang Lain

Assalamualaikum & Salam sejahtera

Ingat tak tutorial yang lepas aku ada ajar camna nak buat pengunjung selesa untuk komen di blog korang. Ada sesiapa yang belum try? Boleh rujuk SINI semula lah. So hari ni aku ada satu lagi tutorial. Hahaha. Ok satu je, lepas ni aku takkan buat tutorial lagi dah.

Eh cop! cop! Iklan kejap. Sebelum tu aku nak tanya sikit la pasal coding kat gadget comments aku ni. Aku baru pasang gadget ni supaya senang aku nak pantau the latest comment yang masuk dalam blog ni. Tapi aku tak reti bab coding-coding ni. Tengok gambar ni masalahnya. Aku cuma nak tukar warna tulisan tu jadi hitam & buang background hitam yang ada pada owner blog tu.. Ada sesiapa yang pakar kat sini? Tolong la bagi komen nanti aku rujuk semula kat blog / fb korang untuk beri code dia... Terima kasih.


Tutorial kali ni aku tak reti nak describe camana.. hmmmm... hmmm..
Berbalik kepada tajuk diatas, bagaimana cara memastikan link blog  wujud bersama ketika follow blog seseorang? Ok macam ni, kalau ada someone follow blog kita, mesti kita rasa teruja kan? (Aku lettew.. huhu) So, secara tak langsung kita akan mengklik gambar follower tersebut untuk mengetahui siapakah gerangan manusia yang baik hati nak follow blog kita tu kan?

Tapi masalahnya apabila dah klik tu kita tak dapat nak akses ke blog mereka disebabkan tiada link ke blog mereka. Faham tak? Alangkah ruginya kalau tiada link blog untuk diakses ke blog kita. Buat penat je letak gambar Neelofa sebagai profile picture tu kan. Hihi. So, aku sediakan tutorial ni bagi korang yang terlepas pandang.

Di atas ni ada tiga contoh follower yang dah follow blog aku tapi aku tak tau blog mereka disebabkan tiada link yang disertakan pada profile masing-masing. Sebenarnya dah banyak aku jumpa, sebab tu orang akan salah anggap kita ni sombong kalau taknak follow back. Bukan tak nak follow, tapi tak jumpa link blog diorang. Tupun nasib-nasib la kalau diorang ada komen kat entri @ shout box kan.. Nampak tak? Betapa ruginya kan?

Ok, sebenarnya langkah-langkah meletak link pada blog ni mudah sahaja:

Selepas menekan button follow pada satu-satu blog, page ini (seperti gambar dibawah) akan keluar. Sebelum menekan button Follow this blog, tekan button More options terlebih dahulu..

    Dan, page ini pula menyusul. Pastikan ada simbol blogger (warna oren) muncul. Jika tiada tu maksudnya tiada link blog yang disertakan sama semasa memfollow blog tersebut. Ok, apa yang anda perlu buat kalau tiada...

      ... tekan pada use it instead (atau juga boleh menggunakan Add links)...


      dan setelah itu,  pilih Blogger untuk blogger profile atau anda boleh memilih mana-mana button yang terdapat disitu sekiranya anda mempunyai akaun lain dan menginginkan orang memfollow Twitter, Netlog, etc.. Bagi yang tiada akaun blogger (Anonymous) boleh juga mengikuti blog dengan memilih akaun Google.


      Dan akhir sekali click button Follow & Done!
      Tara... Double check untuk memastikan yang profileanda benar-benar mempunyai link yang boleh diakses ke blog masing-masing. SEKIAN~


      P/s: Tahniah kepada Nadia Farhana kerana menjadi follower yang ke 200! Bravo! Bravo!
      Ucapan terima kasih seharusnya ditujukan kepada semua yang melawati, membaca, mengulas (komen) dan mengikuti blog ZERO to HERO. Walaupun angka yang tertera masih 'muda' namun kepuasan berblog tu letaknya kepada kepuasan anda yang membaca.
      Terima kasih sekali lagi :")

      CLOSE

      Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke