October 30, 2012

Wordless Wednesday #6: Memebon

Assalamualaikum & salam sejahtera

Entri-entri yang lepas semuanya berat-berat, mesti penat nak membaca. Ada ke yang membaca? Haha. So, hari ni tanak cerita banyak. Tengok je la gambar-gambr kucing comel very the yang diberi nama Memebon ni. Harap-harap dapat hilangkan stress awak tu.. hehe








Credit gambar: Comel.my

October 29, 2012

How To Use A Condom, Joe?

Pernah dengar pemberian kondom percuma kepada penagih dadah?

Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengumumkan cadangan pelaksanaan program pemberian kondom, jarum suntikan dan dadah sintetik yang dipanggil methadone secara percuma sebagai langkah mengurangkan kadar jangkitan HIV/AIDS yang semakin serius terutama dalam kalangan penagih-penagih dadah. Program ini dilihat sebagai langkah perlu memandangkan masalah penularan HIV/AIDS yang semakin serius ini, dianggap telah sampai ke peringkat ‘dharurat’.

Panel Kajian Syariah ke-52 bertarikh 8 Sep, 2005 telah mengeluarkan fatwa berkaitan hukum permasalahan tersebut, salah satunya adalah seperti berikut:
Pemberian kondom percuma untuk tujuanpencegahan HIV/AIDS hanya boleh diberi kepada isteri penagih dadah untuk melindungi dirinya dan anak-anaknya daripada jangkitan virus tersebut atas dasar prinsip ‘dar’u al-mafasid muqaddam ala jalbi al-masolih’.

Sekarang dah faham kan? Walaupun pemakaian kondom boleh mencegah seseorang wanita daripada mengandung dan dapat mencegah penularan penyakit berjangkit kepada lelaki dan wanita, namun harus di ingat bahawa kondom bukan segala-galanya, pencegahan yang paling baik adalah mengelak daripada perlakuan seks rambang. Ok sekarang kita tengok macamane Joe menyelesaikan masalah yang dihadapi :)



October 24, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Zafuan & Zaquan Adha.. Eh!

Assalamualaikum dan....


Esok kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha.. Wah seronok! Seronok tapi tak la begitu teruja sebab Hari Raya Haji bukan macam Hari Raya Aidilfitri kan? Eh kejap, sebenarnya rata-rata kita beranggapan begitu walhal dalam agama Islam perayaan Hari Raya Aidiladha lah merupakan perayaan yang patut disambut besar dan meriah. Sebab apa?

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam pergi menziarahi Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Walaupun Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya  Nabi Ismail sebagai arahan patuh dan taat kepada Allah SWT sepertimana yang diterangkan dalam surah Ash-Shaffat ayat 101 hingga ayat 111.

Berdasarkan kepada hadis riwayat At-Tirmizi “Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.”

Selain itu, 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.
.....................................................................................................

Tapi kalau difikirkan sebenarnya bagus jugak sambutan dilakukan secara ala-kadar. Cuba kau bayangkan kalau lah sambutan Hari Raya Aidiladha tu semeriah sambutan Hari Raya Aidilfitri, 
  • kita akan dapat lihat lambakan kereta-kereta baru di perkarangan rumah jiran-jiran kita setiap 2 kali setahun! Yelah kan orang kita ni pantang raya je nak tukar kereta baru kan!
  • Selain tu mak-mak kita akan sibuk nak tukar perabot baru lagi padahal ruang tamu tu dah nampak macam kedai perabot dah kan!
  • Bagi kakitangan awam dan kerajaan, masing-masing dah mohon cuti 2 ke 3 minggu semata-mata nak meraikan raya bersama keluarga di kampung kat Sarawak nun jauhnya. Hehe.
  • Pastu rakyat mogok lagi untuk menaikkan gaji dan minta diberi bonus sebab nak bagi duit raya pada anak-anak buah kat kampung yang berderet..
So, perayaan ini sepatutnya bukan diukur melalui kemeriahan semata-mata tetapi pengisian yang perlu diutamakan adalah mendidik jiwa dan mengabdikan diri kepada Tuhan yang esa.

Welcome Aidil Zafuan & Zaquan Adha!


Bercakap pasal Aidiladha ni teringat pulak pemain bola sepak negara, si kembar Aidil Zafuan dan Zaquan Adha. Yelah, baru-baru ni mereka dikhabarkan akan meninggalkan pasukan Angkatan Tentera Malaysia untuk menyertai pasukan Liga Super, Johor musim depan. So sebagai anak jati Johor, pastinya kami mengalu-alukan dan ianya sangatlah mengujakan. Kau teruja tak, teruja tak?

Oh baru hari minggu yang lepas Final Piala Malaysia 2012 yang berlangsung kat Shah Alam menampilkan pasukan Kelantan melawan ATM (Angkatan Tentera Malaysia) dengan kemenangan berpihak kepada Kelantan 3-2. Sebelum tu aku ditugaskan untuk membuat poster kat atas tu sebab program riadah Jom Tengok Bola tu dirancang sebagai salah satu program pemulihan penagihan dadah bagi klien-klien kami. Banyak kesalahan yang aku buat pada poster tu sebab nak cepat punya pasal! Akhirnya siap jugak walaupun tak cantik sangat.. hehe



Memang teruja tengok perlawanan tu sebab banyak bintang bola sepak Harimau Malaya & Harimau Muda di dalam kedua-dua pasukan. Antara yang menyerlah seperti Apek, Norshahrul, Hai O, Daudsu, Afiq dll lagi. Memang puas setelah perlawanan diseret ke 30 minit masa tambahan, tak kisah la siapa yang menang janji kedua-dua pasukan menampilkan permainan yang baik. So, untuk tahun hadapan diharap semua pasukan kekalkan prestasi permainan yang menarik dan peluang Johor diharap lebih cerah dengan kemasukan dua beradik kembar tu kan. Hehe.

Ok lah, akhir kata selamat hari raya Aidiladha..
Hati-hati semasa memandu, ingatlah orang tersayang (^-^)v


Wordless Wednesday #5: How To Survive Sex

Assalamualaikum & salam hormat..
Kita sambung pembelajaran kita yang lepas ye, ingat lagi tentang HIV/AIDS dan penularan (STD) iaitu penyakit-penyakit berjangkit yang menular melalui hubungan seks tidak selamat? Nah kali ini aku sediakan panduan mengenai seks selamat.pulak..

Tapi ingat, panduan ini adalah semata-mata  untuk memberi informasi berkaitan cara mengelak daripada dijangkiti penyakit berjangkit seperti HIV/AIDS, sifilis dan penyakit yang berkaitan dengan seks rambang. Sebelum tu, baca Save Sex For Marriage ini dulu!



October 16, 2012

Lagu Mengiringi Putus Cinta

Assalamualaikum & Salam sejahtera
FB status: An angel come to fix my life.. let’s see if she’s for real!
Hahahaha mula-mula aku nak ketawa dulu sebab entri ni entri zaman bila ntah dan dah lama tersimpan dalam draf, aku bikin entri ni sebelum puasa yang lalu kalau tak silap. Pastu bila aku baca semula rasa macam kelakar pulak aku ni. Ye, aku takde pengalaman yang banyak tentang percintaan ni sebab aku ni pemalu orangnya. Dalam hidup aku ada lah sekali dua aku mengorat aweks tapi selebihnya aku yang dingorat. Bukan berperasaan okay, memang betul aku boleh bagi bukti surat-surat secret admirer sejak zaman sekolah lagi. Tapi sampai sekarang aku tak pernah kecapi rasa bahagia bercinta bersama mana-mana gadis. Aku rasa mungkin ni balasan Tuhan sebab aku banyak mengecewakan hati dan perasaan orang lain dalam hidup aku. Tsk tsk tsk.

Ok kisah kali ni berkaitan dengan seorang gadis kilang. Perkenalan kami amat singkat, ianya bermula ketika aku bertugas sebagai pembantu makmal di SINI. Kemudian kami ada keluar date untuk kali pertama di SINI. Seingat aku la, sebenarnya kami belum declare lagi sebagai pasangan bercinta pun. Masing-masing dalam proses mengenali hati budi, cheewah. Tapi mungkin kerana terlalu awal, aku sudahpun meluahkan intention yang murni tu sebab pada masa tu semuanya berjalan agak lancar sehinggalah untuk beberapa ketika selepas itu. Pada masa tu aku taknak selindung lagi, straight to the point, sebab aku rasa dia perempuan yang boleh dijadikan seorang isteri yang baik. Tetapi malangnya, aku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengahari......tsk tsk tsk


Ni bukan gambar penjenayah, sila jangan salah faham :)
Masalahnye? Entah la ek... Aku akui, antara puncanya kami ni bekerja berjauhan dan dia pun tak cukup bersedia waktu tu aku rasa. Dan semakin lama jarak ini membuatkan perasaan tu semakin terhakis. Pastu hubungan tu putus ditengah jalan. Aku pun taknak layan perasaan sangat sebab aku tak pandai bab pujuk memujuk ni. Aku fikir kalau dah orang tak rela aku pun tak perlu memaksa. Tapi hubungan kawan baik tu masih diteruskan sampai sekarang. Manalah tahu satu hari nanti hati dia terbuka semula? Kan?
FB status: The angel is flying away..
Ok, aku stop cerita sampai situ.. kang melalut-lalut korang meluat pulak membacanya. Walaupun ni blog peribadi tapi takkan cerita cinta monyet pun kau nak share? Eh, tolong sikit, ni bukan cinta monyet okay! Suka pulak aku buat cerita tergantung ni, baru ada feel drama melayu gitu.

P/s: Sini aku 'kepilkan' sekali lagu beserta lirik For Good from Wicked by Sam Tsui & Nick Pitera. Layan~







For Good from Wicked
I've heard it said
That people come into our lives for a reason
Bringing something we must learn
And we are led
To those who help us most to grow
If we let them
And we help them in return
Well, I don't know if I believe that's true
But I know I'm who I am today
Because I knew you…
Like a comet pulled from orbit as it passes a sun
Like a stream that meets a boulder halfway through the wood
Who can say if I've been changed for the better?
But because I knew you, I have been changed for good
It well may be that we will never meet again
In this lifetime so let me say before we part
So much of me Is made from what I learned from you
You'll be with me like a handprint on my heart
And now whatever way our stories end
I know you have re-written mine
By being my friend...
Like a ship blown from its mooring by a wind off the sea
Like a seed dropped by a skybird in a distant wood
Who can say if I've been changed for the better?
But, because I knew you
Because I knew you I have been changed for good
And just to clear the air I ask forgiveness
For the things I've done you blame me for
But then, I guess we know there's blame to share
And none of it seems to matter anymore
Like a comet pulled from orbit as it passes a sun
Like a stream that meets a boulder halfway through the wood
Who can say if I've been changed for the better?
I do believe I have been changed for the better
And because I knew you...
Because I knew you...
Because I knew you... I have been changed for good...

  

October 13, 2012

SERAM! Penampakan Makhluk Halus di Opisku

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera kawan-kawan.

Nak tau tak, Jumaat yang lepas, sebaik sahaja habis morning meeting pada pagi tu, sorang kakak ni mengambil beberapa gambar untuk tujuan suka-suka. Snap sana, snap sini. Pastu dia ambil gambar ibu merandung yang ada kat depan dia. Waktu tu pagi lagi dalam pukul 9. Dipendekkan cerita, setelah beberapa keping gambar diambil, kakak ni mengimbas kembali gambar untuk tontonan semua. TETAPI, ada sesuatu yang sangat menggemparkan! Apabila diamati, dua daripada beberapa gambar yang diambil kelihatan wujudnya suatu bayangan sekujur tubuh wanita berbaju putih dan berambut panjang di sudut atas gambar tersebut!

Ni gambar sebagai bukti!

Nampak tak? nampak tak? nampak tak?

Oh, aku tidak maksudkan perempuan yang sedang bersolek tu. Yang tu Ina a.k.a tatod best. Yang aku maksudkan bayangan dipintu masuk bilik tu. Dan ini sekali lagi, gambar kedua yang diambil lebih jelas! Masya-Allah hampir gugur jantung dibuatnya...

ARGHHH!!! Dia betul2 kat kepala aku tu!

Maka, hebohlah satu opis pada pagi tu. Semua budak-budak opis dipanggil untuk menyaksikan fenomena paranormal tu dan masing-masing memberi tafsiran pada gambar tersebut. Masing-masing keluarkan fatwa sendiri dan kakak yang sedang mengambil gambar tu aku perhatikan tersenyum-senyum sendirian...


A: Eh, ni imbasan cahaya matahari yang melalui pintu. Tu yang jadi macam ni..
B: Ni dah boleh masuk WUJUD ni.. cepat kak bluetooth sekarang!
D: Baik kau padam kak gambar tu sekarang, nanti rosak hp ko baru tau!
E: Pergh, meremang dah bulu roma aku ni.
C: Aku rasa ni gambar Ina lah. (salah seorang rakan yang tidak mengenakan tudung pada pagi itu)
F: Tak, tak! Aku rasa ni memang betul gambar 'dia' sebab aku pernah jumpa
G: Astaghfirullah.. Lailahaillallah! (disambung dgn membaca ayat qursi)





Masa tu, bilik mesyuarat tu makin kecoh. Dalam kekecohan tu kakak yang mengambil gambar tersebut menggunakan Samsung tab miliknya tiba-tiba menjerit. AAAAAAAAAAAARRRRRGHHHH.. sambil meronta-ronta bagai kambing yang baru disembelih. Dua-tiga rakan perempuan cuba menenangkannya sambil yang satu lagi tak henti-henti beristighfar dan berzikir. 

^
:
:
:
:
:

Eh bukan-bukan! Gambar ni takde kaitan dengan dirasuk / histeria / kambing disembelih. Sebenarnya ni gambar buli 3 orang budak perempuan gangster keromon kakak yang berbaju kuning tu. Nak tau kenapa? Sebab gambar yang diambil diatas tu bukannya gambar betul. Masing-masing dah biru muka waktu tu, rupa-rupanya gambar tu merupakan aplikasi yang ada dalam Samsung  tab kakak tu. Patut la dia tersenyum sorang-sorang dari tadi!

Geram! geram! geram!
Apa lagi, kena keroyok la dia pada hari tu. Nasib baik aku tak amik video masa dia kena keroyok  kalau tak jadik kes polis pulak. Aku perhati je dari tepi sambil ambil gambar bukti ni. Hahaha. Tapi nak buat macamana dia pun mengizinkan dirinya dikeroyok mungkin sebab dia dah rasa bersalah. Eh, korang tau ke keroyok tu apa?

Perasaan takut tu masih berbekas di fikiran mereka :)

Lepas je habis kejadian tu, kami semua berdoa agar Allah memberi petunjuk kepada kakak tu supaya dia 'jumpe' betul-betul dengan makhluk tu.. Haha. Biar pucat lesi muka dia baru dia tau langit tu tinggi ke rendah. Tapi lepas tu, turn kami pulak nak kenakan orang lain. Macam-macam strategi kami fikirkan untuk kenakan orang macam Bang Bang Boom! Dan lagi, aku dah pun installed aplikasi tu, hehehe siap la korang!

Moral of the story: Jangan suka menyakat orang, nanti kena keroyok macam kakak berbaju kuning tu (nama dirahsiakan)...

October 9, 2012

Save Sex For Marriage. SAVE not SAFE!

Assalamualaikum & Salam sejahtera semua.

Sebagaimana yang anda maklum, entri hari ini adalah susulan pada entri yang lepas. Dan tajuk kita pada kali ini berkenaan seks sebelum nikah di kalangan remaja hari ni. Sebenarnya isu ni dah lama ingin aku keutarakan sebab masalah seks bebas, kelahiran anak luar nikah dan tak sah taraf, pembuangan bayi, dan pelbagai isu seumpamanya hampir setiap hari kita lihat di dada akhbar kan? Tak dinafikan perkara ni banyak berlaku disekeliling kita. Rakan, jiran tetangga, saudara-mara, malah dalam kalangan keluarga kita sendiri juga boleh terdedah kepada gejala yang tidak sihat ini. Kadang-kadang kita naik muak dengan berita sebegitu dan ada sesetengahnya beranggapan isu ni isu basi, malah ada pula yang kata isu ni tak perlu diperbesarkan sebab kita hidup di zaman moden yang berpaksikan hak asasi manusia? Setuju ke?
 "Janganlah kamu mendekati kepada zina, sesungguhnya Zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk." Surah Al-Israk:32.
Minta maaf kerana tidak bersetuju. Remaja perlu tahu bahawa dari segi fizikal dan psikologi mereka belum bersedia untuk menjalankan tanggungjawab akibat semua kesan ini. Malah, seks tanpa ikatan perkahwinan adalah tindakan yang bodoh dan tidak bertanggungjawab. Aku percaya, sebagai orang timur, agama dan budaya kita melarang hubungan seks tanpa perkahwinan. Semua ini berlaku kerana kejahilan dan kebodohan kerana tiada pengetahuan mengenai seks di kalangan kanak-kanak dan remaja. Kita perlulah sentiasa berwaspada kerana kerosakan akhlak remaja masa kini akan mengundang risiko dan impak yang besar pada masa hadapan.

Atas dasar keprihatinan mengenai perkara tersebut, kami telah merancang dan menjalankan satu bentuk program mengenai kajian sikap remaja terhadap seks sebelum nikah. Program dan kajian ini dilakukan sepanjang 3 hari bermula 5 hingga 7 Mac 2010 di SMK Likas, Kota Kinabalu, Sabah ketika akhir semester kami di Universiti Malaysia Sabah. Laporan dan gambar program adalah seperti di bawah.




Secara umumnya program ini tidak jauh beza dengan kem-kem motivasi dan latihan yang lain. Walaubagaimanapun, program sebegini sekurang-kurangnya dapat memberi kesedaran kepada remaja terhadap isu pendidikan seks. Ianya kerana pendidikan seks awal dapat mengurangkan risiko penglibatan diri dalam hubungan seks yang berbahaya dalam kalangan remaja. Kajian-kajian lepas  juga mendapati remaja yang kurang berpengetahuan mengenai kesihatan reproduksi cenderung melakukan hubungan seks luar nikah berbanding remaja yang berpengetahuan. Program kami ini juga dapat mendidik remaja agar tidak terlibat dalam tingkah laku yang tidak produktif dan berisiko seperti terlibat dengan seks tidak selamat dan mengandung anak diluar nikah yang membawa kepada kecenderungan masalah pelacuran atau bunuh diri.

Disini aku ingin berkongsi sedikit panduan dan informasi mengenai kajian yang dijalankan oleh Dr.Harlina Halizah Siraj. Pdf beliau yang bertajuk Remaja & seks : Beringat sebelum terlambat. http://wanita.jim.org.my/ceramah/Remaja&Seks-enc.pdf. Namun bagitu, link tersebut tidak lagi dapat diakses. So, sebahagian daripada pdf tersebut telah aku print scrin untuk tontonan dan maklumat bersama. Walaubagaimanapun, sekiranya ia menyalahi hak cipta, aku memohon maaf dan sedia untuk membuang gambar berikut. Baca seterusnya...

October 3, 2012

Wordless Wednesday #4: Fakta Di Sebalik Porno

Hai semua, siapa yang tak kenal gambar siapa ni boleh contact aku untuk dapatkan maklumat lanjut.. Muahaha *ketawa evil, bergurau saja di hari Rabu. Eh? hari rabu dah? Oh memandangkan hari ni wednesday  maka aku nak kongsikan sedikit fakta-fakta di sebalik porno. Fakta atau auta? ce tengok sini...


October 1, 2012

GLEE PROJECT, Bukan Projek Geli-geli Tau!

The Glee Project is an American reality television series from Oxygen. It serves as an audition for the FOX musical comedy series Glee, and the prize for the winner is a seven-episode act in the following season of the show. Season Two is the second season of The Glee Project. The competition was won by Blake Jenner beating Ali Stroker and Aylin Bayramoglu in the final.


Kalau nak ikutkan, kat Malaysia kita boleh menyaksikan GPS2 ni di channel Astro 722 / 711 dan tinggal lagi top six untuk sampai ke Finale. In this project, my favorite contenders is Charlie and Lily Mae :) Tapi Charlie dah keluar awal sebab persembahan berkumpulan dia selalu out! Tapi secara personal Charlie lebih kreatif than Blake. Yeah Blake is a nice guy with nice feelings, but I honestly feel like he doesn't has anything special. His voice is so-so, he is good looking and he can act just like Zac Efron.. I'm happy for him, but I honestly feel that there were a lot of other people that deserved it way more.

Dani pulak kalau aku tak silap dia ni pernah keluar dalam program American Got Talents kalau tak silap le. Dalam GPS2 ni terdapat 2 orang disableperson (OKU), Mario si buta dan Ali yang berkerusi roda tapi mereka tetap bagus malah Ali pernah menang beberapa kali untuk homework. Untuk GPS kali  ke-2 ni , aku sangat tertarik dengan tema lagu eliminasi tiap kali akhir rancangan. Lagu bertajuk Keep Holding On, originally song by Avril Lavigne. So, kat sini aku sertakan lagu tersebut Glee Cast version. Have fun!



CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke