June 1, 2013

Home » » Trip To Langkawi

Trip To Langkawi

Assalamualaikum & Salam sejahtera!

Pada 24, 25 & 26 Mei yang lepas aku join trip ke Langkawi.. murah je RM50, disebabkan murah tu lah aku join! Dan disebabkan murah itu juga lah banyak berlaku perkara yang diluar jangkaan kami.. buahaha...

So, meh aku tunjuk gambar kenangan kami di sana. Jom cuti-cuti Malaysia!


Sebaik selesai solat Jumaat, kami berkumpul di opis around 3 petang. Muka masing-masing berzemangat waja pada masa ni! Oh ya, perjalanan mengambil masa lebih kurang 12 jam perjalanan. So, tak hairanlah aku awal2 lagi dah keluarkan selimut hijau. Kihkihkih..

Tips: disebabkan perjalanan yang panjang itu, dinasihatkan korang memakai pakaian yang selesa bermula dari rumah. Terus sahaja niat bermusafir, nanti mudah untuk membuat solat jamak. Oh ya, jgn lupa baca doa menaiki kenderaan :)


Kami tiba di Kuala Perlis kira-kira jam 5 pagi. Suasana masih gelap waktu tu, singgah di Masjid Jamek Al-Hussain untuk bersihkan diri, solat subuh dan bersiap untuk bertolak ke jeti! Masjid ni seolah-olah terapung sewaktu air pasang, subhanallah! Eh, itu dia ferry kita dah sampai..


Disini bermulanya triller episode, berlaku salah faham menyebabkan tiket feri yang ditempah awal HABIS! Disebabkan pihak pengurusan tidak mahu bertanggungjawab, maka kami terpaksa menunggu beberapa jam untuk the next ferry. Cobaan...

Tips: jangan lupa booking tiket awal. Make sure double confirm pada pihak pengurusan, dapatkan nama & hp no yang boleh dihubungi ok. Yang bawak baby tak perlu bayar harga dewasa.. tp kenapa aku tak dapat harga baby? kan aku baby face.. aha lawaknye, lawaknye...


Jyeah, Langkawi i'm coming! Naik feri ni boleh tahan lama jugak. Ada dalam 1jam setengah kalau tak silap aku. Dari kejauhan tu kami nampak burung helang melambai-lambaikan sayapnya.. Berhenti rehat dan makan dolu~


Selepas check in home stay (lupa nama tempat tu) kami bersiap-siap untuk shopping! Tapi aku tak la, aku window shopping je kat sini hihi. Idaman Suri tempat popular untuk beli pinggan mangkuk 'akopal' murah-murah terbaik dari ladang. Syurga bagi makcik-makcik. hehe..

Tips: sediakan peruntukan untuk membeli pinggan mangkuk, jangan lari bajet! Coklat & cenderahati tak perlu beli disini..

Malam tu kami jalan lagi ke bangunan Haji Ismail Group, kat sini popular bagi penggemar coklat. Selain itu, rokok murah dan air kencing syaitonirrojim pun banyak dijual disini. Maklumlah, Langkawi bebas cukai kan. Suasana malam di situ mengingatkan aku kepada Kampung Air di Kota Kinabalu Sabah, cumanya takde mutiara je kat situ.. huhu


Kalau hari pertama shopping, maka hari kedua adalah lawatan ke tempat bersejarah. Tak lain tak bukan "Kota Mahsuri". Kat sini boleh tengok rumah peninggalan Mahsuri, Beras terbakar, Perigi Mahsuri, Mahsuri's memorial yang punyai kaitan dengan supernatural power, dongeng atau lagenda tu kena tanya pakar sejarahlah okay..
Cuba teka, darah Mahsuri warna merah ke putih?


Banyak bergambar je ni, bosan gila lagi-lagi muka aku.. huhu. Ketiak dah basah ni, so kami mengambil keputusan untuk pulang ke home stay. Ingatkan dapat pergi Cable Car & Suspension Bridge, tapi masa tak mengizinkan.. huaa...


Alphard Hijau ni banyak berjasa pada kami sepanjang tempoh lawatan. Kat dalam alphard hijau ni jugak aku temui cinta sejati.. Eh! eh! eh! apa aku merepek ni :P


Balik ke pangkal jalan...
Okay, nampaknya bukan setakat Coklat Daim sahaja yang familiar dengan Langkawi, malah minyak gamat, buah pelam harum manis, pinggan mangkuk, barangan craft boleh dijadikan cenderahati kepada keluarga. Maklum lah, pelancongan bajet ciput, tak banyak lah tempat yang boleh dilawati. 

So, lepas ni aku bercadang untuk ke Dayang Bunting Island, Wildlife & Snake sanctuary, Crocodile farm, Underwater World, Temurun & Seven wells waterfall, dan aktiviti-aktiviti mencabar lain seperti scuba diving, surfing, mandi manda di pulau-pulau dan naik cable car..

Dah nak balik tu masing-masing daripada satu beg jadi tiga beg. Penangan Idaman Suri la ni! Konon pelancongan bajet lah sangat kan. Hihi. So, tips terakhir adalah ukur baju dibadan sendiri. Jaga kesihatan dan keselamatan sepanjang percutian. Selamat cuti-cuti Malaysia!


8 comments:

Aidiel Iman said...

lama dah tak nampak. bestnya gi langkawi dapat murah camtu. gambar first tu dalam bas eh?

Aidiel Iman said...

lama dah tak nampak. bestnya gi langkawi dapat murah camtu. gambar first tu dalam bas eh?

Anasyg said...

Tu dia...walaupun tak semua gambar dapat saya load dgn pantas roket, tp musykil jugak, camne helang melambaikan sayap? Bukan mengibas atau whateva - hehe. Ye, saya nampak muka kepenatan anda dan satu je saya nak cakap - WOI ! RUGI WOI ! TAK NAIK CABLE CAR WOI ! hehe..sekian terima kasih daun keladi, lain kali ajak lah saya plak gi langkawi - gitchu.

Nick Nashram said...

aku kalo p langkawi satu bakul besar borong cokelat kat sana..hahaha

Akhelaken said...

aidiel: yup dlm bus tu.. ha'ah bz la lately :(

anasyg: hahaha.. owh ye btul jgk kn? helang tu metafora je anas.. ok next time klu p boleh ajak anas sekali ok?

Nick nashram: kan?.. tp rasa coklat tu coklat jgk.. sama je sbnrnye thehehe

Teena Tna said...

Aritu Teena pun baru g Langkawi ngn classmate, best kt sana, syurga shopping..haha

Eliza muslim said...

wa... bestnyer... nk pg x pg2

Akhelaken said...

@Teena Tna oh yeke? sekali sekala beriadah & jln2 mmg best. Tp duit pun kena best laa.. bru syiok! hehe

@Eliza muslim Malaysia ni byk tempat best utk dilawati. Jgn ingat nak oversea je.hihi

CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke