September 30, 2012

Fakta Merokok Paling Menarik: Perokok Juga Punya Hak!

Ye betul, perokok juga mempunyai hak. Nak tau apa hak tersebut?

Nilai sebenar sebatang rokok hanyalah 5 sen!
Assalamualaikum & salam sejahtera.
Hari ni entah kenapa aku tergerak nak post menatang ni. Oh ye, sebelum terlupa aku nak ucapkan takziah kepada seorang rakan opis aku yang dikhabarkan menghidap kanser hidung. Sedih aku dengar, adakah penyakit yang dihidapi beliau ada kaitan dengan rokok?

 
Secara umumnya memang banyak penyakit yang berpunca dari merokok ni. Umum mengetahui dalam sebatang rokok tu mempunyai pelbagai jenis bahan kimia berbahaya yang akhirnya akan memudaratkan diri sendiri, tapi masih ramai yang tidak mengendahkannya. Mungkin kerana rokok sudah sebati dalam diri katanya..

Secara jujurnya, aku semasa usia belasan tahun pun turut pernah terjebak oleh sebab desakan perasaan ingin tahu dan mencuba. Namun syukur alhamdulillah, aku cepat bertindak dan berhenti sebab masa tu aku fikir tak ada apa yang boleh dibanggakan untuk menjadi seorang perokok. Paling penting duit sekolah takkan aku bazirkan hanya untuk tujuan tidak berfaedah seperti itu. Jadi aku faham, zaman remaja yang dikatakan 'strom and stress' tu menjadi punca utama mengapa ramai remaja yang terikut-ikut kemudian terjebak. Namun, langkah awal pencegahan itu perlu sebab remaja yang tidak dibimbing boleh terjebak lebih jauh dan mungkin beralih kepada dadah pula.

Kajian mendapati 
99% penagih dadah bermula dengan tabiat merokok
& 95% penagih dadah yang dibebaskan akan kembali merokok!

 
Fatwa HARAM keatas perokok!

 Aku amat gemar menggunakan ayat berikut setiap kali sesi bimbingan bersama klien:
Ada 3 jenis manusia di muka bumi ni. Bodoh, Pandai dan Bijak.
Yang dikatakan orang bodoh adalah orang yang tidak pernah belajar dari kesilapan mereka dan akan sentiasa mengulangi kesilapan mereka. Berbanding dengan orang pandai, mereka akan belajar daripada kesilapan diri mereka sendiri. Manakala, bagi orang yang bijak, mereka akan belajar daripada kesilapan orang lain.
Jadi anda tergolong dalam golongan yang mana?


September 26, 2012

Hello Kitty's for free of charge! Anyone interested?

Assalamualaikum & salam sejahtera

Kembiri atau kasi, kedua-duanya memberi maksud yang sama iaitu mengembiri dan mengasi haiwan sama ada dengan cara membuang organ peranakan bagi betina (spay/memandulkan) atau neuter (castrate/remove the testicles) bagi jantan.

Setelah diambilkira dari pelbagai sudut, maka keputusan telah diambil untuk mengasikan Si Montel, si tua ganyut yang sudahpun beranak sebanyak dua kali. Dan operation tersebut telah dilakukan pada Jumaat yang lepas di Klinik Veterinar kerajaan.

Sebelum operation dilakukan, doktor vet telah meminta Si Montel untuk berpuasa sehari. Dan aku sedia maklum tentang hal itu. Namun, oleh kerana Si Montel tu binatang, paham pulak dia cakap doktor tu.. so, aku lah yang mengambil peranan untuk 'memuasakan' Si Montel dari malam hingga keesokan harinya. Aku hanya beri dia minum air sahaja, kira puasa Si Montel tu puasa yang yok pagi pagi bukak periuk.

Montel dalam cage selepas dibius
Doktor vet memberi kebenaran untuk aku menyaksikan pembedahan Si Montel sepanjang lebih kurang 45minit itu. Si Montel meronta-ronta pada mulanya dan macam tahu-tahu je dia nak dibedah. Maka doktor vet telah meletakkannya ke dalam sangkar untuk mengelakkannya bertindak ganas. Mula-mula doktor vet membius Si Montel sehingga ia berada dalam keadaan unconsciousness. Dan setelah itu, sesi pengkasian bermula!
Apasal kurus sangat kata Montel? Tanya doktor vet tu :]
Melihatkan keadaan Montel sayu je hati aku rasa kesian tiba-tiba, tapi demi kesihatan dan pengawalan populasi kucing gelandangan maka aku redha je lah. Bunney ketika itu dalam pelukan aku tengok je mak dia kena bedah, oh lupe nak bagitau Si Bunney pun aku bawak sekali untuk diberi ubat cacing dan vitamin.

Alhamdulillah tak banyak pendarahan berlaku dan pembedahan pada perut Montel pun kecil sahaja. Doktor vet berpesan untuk mengawal pergerakan Si Montel kerana bimbang kesan jahit boleh terbuka semula kalau dia renyah sangat. Eh, kelakar pulak aku rasa macam menjaga ibu yang baru lepas bersalin pulak gayanya.. Aku anggap ianya sebagai praktis awal jika aku kawin dan bini aku mengandung kelak. Ok itu merapu. Hahaha.
Be carefull, ni bukan panadol @ ubat batuk
Dan akhirnya doktor memberikan ubat sapu, syrup dan pil untuk Si Montel manakala vitamin dan ubat cacing untuk Bunney dan anak-anak Minney.
..................................................................................................................................................

Minney's kittens, already for let them go!

Aku nak cerita pulak pasal Si Minney (Anak Si Montel batch pertama). Sebulan yang lepas, Minney telah melahirkan 4 ekor cahayamatanya. Mula-mula aku nak spay Si Minney ni sebab dia ni renyah sikit pantang jumpe jantan. Then anak-anak dia ni pun entah dari mana punca aku tak tau, tak boleh nak dibin atau dibintikan dengan sesiapa. Tapi doktor vet tak kasi sebab anak-anak dia masih menyusu. Ia boleh menyebabkan susu si ibu kering dan anak-anak yang masih meyusu pastinya mengganggu perut isi bu. Maka, aku batalkan niat itu untuk beberapa bulan mendatang.

Minney dengan baby yang sedang tidur..

Baby Minney yang belum diberi nama
Okeh, ni dia anak-anak bulus tu yang belum diberi nama. Mula-mula aku dah terfikir untuk bagi nama mengikut 4 musim dalam bahasa Jepun iaitu haru (bunga), natsu (panas), aki (gugur), & fuyu (sejuk) tapi terserah la tuan baru dia nak bagi nama ape nanti kan....

Salah sekor baby Minney
Aku nak mencari tuan baru untuk anak-anak Si Minney ni as soon as possible, sebab aku dah pening kepala banyak sangat kucing kat rumah ni menyebabkan kos makanan, ubatan dan litter sand semakin meningkat dengan kehadiran mereka. Tu satu hal. Lagi satu rumah aku ni kecik je tak muat letak banyak-banyak, nak letak luar pasti dia kena langgar dek kenderaan yang lalu lalang. Maka dengan entri ini aku berharap kawan-kawan yang baik hati tu tampil kehadapan memberi kasih sayang yang secukupnya bagi anak-anak bulus yang comel ini.


Dan dengan setiap pengambilan mereka bakal disediakan susu khas bagi kittens dan makanan kibble cukup untuk sebulan dua. Dan tidak lupa, ubat cacing tu aku bagi free sekali. Semuanya free demi kesejahteraan anak-anak bulus ni :)

Jika berminat boleh terus contact /PM kat facebook, sekali lagi make sure agar kebajikan anak-anak bulus ini terjaga. Tu je yang aku harapkan. Sekian!  Di kesempatan ini aku ingin menyeru kepada semua pencinta haiwan yang tidak tahu atau berasa was-was dalam membuat keputusan untuk mengembirikan haiwan peliharaan kesayangan bolehlah merujuk entri Papa Hero.

September 24, 2012

Tanpamu BFF

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Today is a special day for a big eyes girls.. Nurul Amalina Binti Isa. Beliau merupakan kawan seperjuangan sewaktu kuliahan kami di Universiti Malaysia Sabah (UMS), yang juga di dalam course yang sama, Psychology : Youth and Community Development. Dan kini kami bekerja dalam satu organisasi gomen yang sama as a Contract for Service.  
Raya tahun lepas, Eh kita masih dalam mood raya kan?

Sebagai BFF entri khas ni ditujukan buat beliau, takde ape aku nak cakap, doaku agar kau gembira dunia akhirat kawan :3 Dan maafkan aku sebab lambat pulangkan CD kau, dah berkurun aku pinjam tapi tak habis-habis aku tengok lagi sebab aku tengah layan Running Man dari episod satu.. Nanti dah habis aku pulangkan eh.. hehehe


...sikit lagi, ni aku ada sertakan lagu Tanpamu dendangan Amir Jahari. Aku cari kat semua pusat karaoke berdekatan, tak dak pulak lagu ni, kalau ade boleh aku sediakan karaoke version untuk kau..  mungkin lagi sedap kalau aku yang nyanyi kan? keh keh keh. Okeh, layan...


Selamat Pagi Semua
Dengarkanlah nada
Suara dan irama
Yang menyakitkan telinga

Embun pagi yang lembut
Menyentuh pipi yang gebu

c/o Tanpamu Ku kan terlewat
Tanpamu Ku kan sedih
Kerana kau lah penyelamat
Dan akan sentiasa di hati

Saat 7 pagi
Akan ku tersedar
Mungkin kerana kau
Aku dapat merasa

Embun pagi yang lembut
Menyentuh pipi yang gebu
Waktu turut terikut
Hingga pagiku sambut

Header Baru Ihsan Anasyg


Assalamualaikum & salam sayang semua. Eh tetibe bersayang-sayang pula kita hari ni ye?
Hehehe, actually mood tengah baik ni sebab pagi tadi terima email dan dihadiahi satu bentuk header yang super cool daripada Anas.. wut wut wut senyum dah sampai ke telinga :D
Dihadiahi ke Anas? Serius bukan berbayar ke? Hehehe...

Yah, kalau diikutkan blog ZERO to HERO ni dah beberapa kali bertukar header. And absolutely  yah, aku yang design header tu sedari awal.. sedari awal kau! Disebab tu bukan kepakaran aku, so dia punya hasil tak la begitu memberangsangkan, ce tengok bentuk-bentuk header yang buruks tu.. hehe

Aha, ni dia 1st header yg aku design dulu

Ni antara header yg paling simple sesimple diriku ini


Yang ini aku cube bermain dgn adopt photosshop.. kemain susah lagi :'(


Tak cantik kan? Macam harem kan? hehe. Setakat ni aku cuma berani nak guna header putih sebab dia senang match dgn background blog ni. Tapi tu la satu masalah pulak bila Anas dah buat lawo-lawo dah ni tapi warna biru turquoise pulak. Tapi takpe, nanti ada masa aku ubah background atau template sekaligus kasi dia lawo macam Anas punya ok!

Sebenarnya aku pun tak habis kenal lagi Anas ni, tapi aku dapat tau yang beliau sedang dalam kesukaran dan dilemma sekarang. So, dikesempatan ni aku nak bagi semangat pada beliau supaya tabah menjalani hidup mendatang, be positive and don't make it hard. You must follow the takdir, insya Allah ada jalannya. Kat sini aku kongsikan doa harian yang boleh diamalkan untuk kesejahteraan diri, insya Allah u'll be fine  :')




Sekali lagi aku ingin mengucapkan terima kasih daun keladi kepada Anas, dan semoga beliau berjaya suatu hari nanti dalam bidang yang diceburi. Dan seterusnya, aku ingin mempromote blog beliau yang very the boom,  sila lah kunjungi beliau di;

http://followanasyg.blogspot.com


September 19, 2012

Apa Kita Boleh Buat Untuk Protes Filem Anti-Islam?

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Lagi tentang Innocence of Muslims. Pagi tadi sedang blogwalking aku terbaca satu blog ni, ianya kupasan isu filem anti-Islam, Innocence of Muslims. Hebat! Aku pun baru memfollowingnya semalam. So, untuk tujuan panduan dan kemaslahatan bersama disini aku share entry berikut. Credit to: Buasir Otak

1. Kenapa Youtube hanya menyekat akses ke video itu hanya kepada negara2 Islam yang memohon untuk disekat, manakala di negara2 lain video filem tersebut masih lagi boleh ditonton? Nampak sangat ketidak-ikhlasan pihak Youtube yang dimiliki oleh Google di situ. Kalau betul2 nak sekat, sepatutnya ia disekat di semua negara, atau sebenarnya tak payah sekat pun, pihak Youtube patut hanya padam, delete dan remove sahaja video itu dari Youtube, tapi mereka tidak akan berbuat demikian, kerana seperti yang sedia maklum Google adalah firma di negara US yang mempunyai pertalian rapat dengan Israel dan Yahudi. So adakah kerajaan kita perlu sekat keseluruhan laman Youtube juga untuk menyatakan protes kita? Macam mana dengan vlogger2 Malaysia seperti MatLuthfi, AnwarHadi, Maria Elena, ShahrinCool, Hana Tajima dan lain2 nak buat vlog lagi? Kita kan dah ada Youtube versi Malaysia iaitu 1Tube, masa ni la kita semua kena ramai2 sokong produk buatan tempatan. Tinggalkan je Youtube apa semua tu, itu semua agenda Illuminati dan Freemason cawangan California barat.


Sebenarnya filem tersebut lebih penting untuk disekat di negara2 bukan Islam berbanding negara2 Islam. Ini kerana kalau aku sebagai seorang umat Islam tengok video tu, aku tahu on the spot apa yang dipaparkan di dalam video itu adalah salah dan tidak menggambarkan Islam yang sebenar. Namun kalau non-muslim yang tonton, mereka mempunyai potensi besar untuk mendapat gambaran yang salah mengenai ajaran Islam itu sendiri dan seterusnya membangkitkan perasaan anti-Islam dalam diri mereka, itu yang kita tak nak.


2. Sebenarnya banyak umat Islam dah termasuk perangkap musuh2 Islam ini apabila membuat protes yang keterlaluan sehingga menimbulkan keganasan serta menyebabkan kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa. Ia sebenarnya telah memberi persepsi salah kepada orang2 bukan Islam bahawa apa yang dipaparkan dalam filem itu adalah betul iaitu agama Islam adalah agama yang ganas, dan mereka juga akan membandingkan dengan agama lain seperti agama Kristian yang mana penganutnya tidak akan bertindak ganas walaupun agama mereka sering kali dijadikan bahan jenaka. Itu sebenarnya yang geng2 Freemason dan Illuminati ni mahukan.


Adakah dengan filem ini kita harus pulaukan semua orang non-muslim? Adakah kita harus bakar semua kedutaan Amerika Syarikat? Adakah kita harus usir dan sweep semua pelancong warga asing agar balik ke negara asal mereka? Adakah kita patut bunuh dan penggal kepala jiran dan kawan2 kita yang bukan Islam? Tidak perlu pun sebenarnya malah ia adalah satu perbuatan yang sangat bodoh. Melakukan keganasan tidak akan membawa kebaikan apa2 kepada kita dan ia hanya akan menyebabkan lebih banyak kemudaratan seperti yang ditulis oleh Mazidul Akmal Sidik - Wajarkah filem innocence of muslims ditonton? Tanyalah ustaz.


So apa sebenarnya yang kita boleh buat sebagai tanda protes terhadap filem anti-Islam ini? Banyak caranya, kalau anda nak menyatakan protes dan bantahan anda dengan melakukan demonstrasi dan perhimpunan aman tanpa sebarang keganasan dan provokasi, silakan. Nak pergi ke Palestin berperang dengan tentera Israel, ikut suka anda. Kalau anda nak share informasi berkaitan isu ini di Facebook, Twitter, Blog, flyer, brochure dan lain2, boleh juga. Jika anda nak buat solat hajat, pun amat baik. Jika anda tidak mahu buat apa2 dan hanya mahu berdoa di dalam hati pun tidak apa. Malah kalau anda nak boikot produk2 buatan US / Israel Zionist seperti McDonald's, KFC, Nike, Facebook, iPhone dan lain2 pun terpulang, yang penting niat. Kalau ada kawan2 atau mana2 ahli politik non-muslim yang tak faham dengan isu ini dan agama Islam, terangkan dan beri dakwah kepada mereka.


Apa kata kita buat video balas terhadap filem anti-Islam itu dengan membuat pula video anti-Christ / anti-Judaism / anti-agama lain? Tidak perlu, kerana agama Islam sendiri tidak mengajar kita untuk menghina agama lain. Tapi cadangan aku, kalau mana2 orang yang tere buat video dan mempunyai kelengkapan untuk membuat filem, apa kata buat satu filem pendek yang memberi gambaran sebenar tentang ajaran Islam dan sebarkan kepada seluruh dunia sebagai satu respon balas kepada filem Innocence of Muslims itu agar sedikit sebanyak dapat membetulkan persepsi mereka mengenai agama kita.

Paling tidak pun, sebar dan share video klip lagu Maher Zain - The Chosen One ni dan tulis mesej - "In response to anti-Islam film - Innocence of Muslims". 
 
Kepada mat saleh2 kat luar sana (macam ada je mat saleh baca blog nih), mungkin boleh mula memahami dan belajar sedikit sebanyak pengenalan asas kepada Islam dan sejarahnya di sini, sebuah video pendek yang dibuat oleh mat saleh juga, sebab mungkin mereka lebih selesa bangsa mereka sendiri yang terangkan pada mereka dengan cara mereka sendiri.

Setuju? Bagaimana pula dengan anda?


September 18, 2012

Umat Islam Tak Bersatu Punca Dipersenda

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Filem Innocence of Muslims membuktikan Barat sengaja mahu menghina dan memperlekeh kesucian agama Islam dan Nabi Muhammad SAW. Filem berkualiti rendah dengan hanya bermodalkan RM15 juta dibiayai 100 penyumbang Yahudi jelas bertujuan memburukkan Islam yang dikaitkan sebagai ganas, tidak bertamadun dan memperhambakan wanita sebagai objek seks.

Tentulah bantahan umat Islam tidak dapat dielakkan, tetapi bagi Hollywood dan Barat, bantahan itu sekadar publisiti percuma kepada filem yang dijayakan 60 orang pelakon tidak terkenal selama tiga bulan di California, Amerika Syarikat tahun lalu.

Klip video asal berdurasi 13 minit itu telah disekat, namun ada pihak tertentu yang memuat naik semula sebahagian babak dari filem tersebut. Afganistan menjadi negara pertama menyekat akses video itu kerana khuatir protes menunjuk perasaan ganas merebak ke negara itu. Malaysia turut menyekat trailer filem tersebut selepas kerajaan membuat aduan rasmi. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dilaporkan sudah meminta Google mengeluarkan klip filem dalam carian.

P/s: Tidak dapat dinafikan, kita kini menjadi mainan pihak lain kerana umat Islam tidak bersatu, saling bercakaran dan tidak mengamalkan ajaran Islam yang sebenar. Kita bimbang Innocence of Muslims akan menjadi landasan untuk memburukkan Islam secara terancang bagi meneruskan agenda Yahudi laknatullah. 


September 8, 2012

Peraduan Pencarian Nama Spa (PPNS) 10/09/2012

Bunga Mawar harum baunya,
Jadi wangian penyegar diri,
Kami sedang mencari nama, 
Yang bertuah hadiah menanti.

Hadiah bukan sebarang hadiah,
Dari kepala ke hujung kaki,
Rugi tidak mencari nama,
Untung diri kami memberi.

Sakit kepala ada ubatnya,
Sakit badan kami urutkan,
Usah khuatir tuliskan saja,
Hanya bermodal buah fikiran.

Kami sedang memilih nama terbaik dan menginginkan nama tersebut menjadi bualan mulut orang ramai tidak kira di Malaysia mahupun di luar negara. Idea yang kreatif dan bernas amat di titikberatkan dalam proses pemarkahan, pemenang akan di nilai atas setiap perincian maksud nama yang diberikan.

Hadiah Pemenang : 
Rawatan kesihatan dan kecantikan = RM480
Hadiah yang bakal menanti adalah rawatan kesihatan dan kecantikan tidak kira lelaki mahupun wanita dan bakal dimanjakan dari hujung rambut ke hujung kaki selama 4 jam 30 minit yang sama nilainya dengan RM 480.

Kami mengalu-alukan buah fikiran dan saranan daripada anda semua untuk menyertai Peraduan ini. Hanya berbekalkan buah fikiran bernas anda, mungkin buah fikiran anda yang kami cari.
SEDIKIT INFO TENTANG KAMI
Pemilik menerapkan 3 nilai budaya yang dominan di Malaysia iaitu; Melayu, Cina dan India dalam setiap perincian dekorasi Spa; Berasaskan kontemporari etnik.

Umumnya untuk semua peringkat umur, khususnya untuk pelancong dari luar negara bagi mempromosi variasi budaya yang ada di Malaysia. Produk yang digunakan adalah berasaskan dari 100% bahan semulajadi. Tiada kesan sampingan yang memudaratkan diri dan dari segi rawatan pula, pemilik menerapkan nilai moden dan traditional, menekankan konsep rawatan traditional terutamanya urutan badan, rawatan muka dan juga penjagaan khusus bagi kaum wanita.

*************************************************************************************************************

APA YANG ANDA PERLU LAKUKAN;
Sila tuliskan;

Nama Penuh:
No. Tel:
Nama Cadangan Spa:
Penerangan (nama spa tersebut):

dan hantarkan melalui PM di facebook ini.
PM di : www.facebook.com/jurlim.salim & PERADUAN PENCARIAN NAMA SPA (PPNS)

TARIKH TUTUP PENYERTAAN : 10 SEPTEMBER 2012

**Penyertaan anda amatlah kami alu-alukan dan sangat kami hargai.
Pemenang akan di umumkan melalui telefon bimbit dan facebook.

Gendang gendut tali kecapi,
Goyang dangdut hadiah menanti.


Sekian Terima Kasih dan Selamat Mencuba.




September 5, 2012

Wordless Wednesday #3: Lawak Simple Town Comic


















September 3, 2012

Lepas Gian

Assalamualaikum & Salam sejahtera


Minggu ni penuh dengan aktiviti kunjung mengunjung ke rumah sanak saudara, masih bersemangat waja untuk melantak juadah hari raya padahal tekak dah sakit dan batuk-batuk sebab makan tak berpantang~

Seronok tau jumpa sepupu sepapat yang biol ni. Sebagai tuan rumah, sempat jugak aku menunjukkan skill memasak aku yang dah improved sikit tu.. Hahaha

Kalau nak diikutkan tradisi macam tahun-tahun lepas kami sepupu sepapat akan berkumpul untuk lepas gian. Bukan gian hisap dadah ok, ni gian lagi teruk punya.. Haha ni gambar lepas gian:


The Legends Group.. Eh, Hafiz AF pun ade!
Orang jauh ni, Perak mariiii..
Sesi bergambar bersama peminat.. Peminat la sangattt
No Alkohol, Peace Yo!
Ditemani pasangan paling romantik, Cik Ani & Cik Atan :)
Pi ngeteh kejap sebab perut dah kosong lepas nyanyi (-.-!)
Sampai la ke pukul 5 pagi... tak ingat dunia!
See! Teruk tak teruk la kami punya program bukan setakat raya je, tak raya pun belasah jugak. Setakat ni ade plan untuk pi Legoland pulak, pastu Singapore, pastu Hong Kong.. Ok, aku memang suka menambah..

Lastly, aku tinggalkan korang dengan suara merdu aku ni. Walaupun ada lari picthing sikit.. eleh Siti Nurhaliza pun lari pitching jugak kadang-kadang. Kalau nak lagi best kau dengar dengan pejam mata rapat-rapat, jangan muntah hijau sudah...  


CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke