September 17, 2014

Good Daughter Hana

Assalamualaikum & Salam Hari Malaysia

Entah dah berapa kurun lamanya tak bukak blog ni. huhu. Macam takde idea nak cerita apa. So, rini time ada masa ni tergerak hati nak tengok perkembangan blog ni kot-kot ada follower baru ke, ade komen entry lama ke, wish birthday ke, wish good luck UPSR ke, wish ape-ape je lah pon... hakikatnye takde. Ok hampeh! :(



Sebenarnya hari ni hari bersejarah sebab hari ni last bos kat sini. Patah tumbuh hilang berganti, nanti ada lah tu bos baru masuk. Sempena bos pindah pada hari ni kami buat potluck makan-makan tadi pagi, ade la ucapan sikit, tayangan video sikit, cenderahati kenang-kenangan, potong-potong kek... klise betul hmmm (-..-) 

Tapi entry ni bukan nak cerita pasal tu, ni ha nak cerita sempena bos takde ni bole la aku buat macam aku lah bos kat opis ni. hahaha. So, untuk hari pertama bos takde ni kita raikan dengan menonton K-drama ni. Awesome betul tengok cite ni sambil makan potluck dengan alih bahasa melayu. Ada yang layan? kita buddies! haha


Good Daughter Hana, sekarang tengah main kat Astro One. Comel kan? memang taste aku ni, kalau ade kat luar tu iras-iras macam ni boleh la tinggalkan no tepon. Amboi kau, sejak dah berusia ni macam makin miang aku rasa. Biahahaha..

Ok lah, layan~



July 6, 2014

Patah

Assalamualaikum dan salam ramadhan,

Betul kata Ros, bekerja dalam sektor perubatan memerlukan kepakaran dan fokus yang tinggi. Sedikit kelalaian boleh mengakibatkan kemudaratan berterusan. Yang tak sakit mungkin akan sakit dan yang sakit bertambah sakit. Hal ini boleh jadi disebabkan doktor tersalah diagnosis penyakit ataupun pharmacist tersalah memberi ubat kepada pesakit.  Itu yang berlaku kepada emak, tangan patah.

Sudah hampir 2 minggu lebih mak jatuh, dan telah mendapatkan rawatan awal di sebuah klinik. Pengimejan diagnostik (x-ray) yang dilakukan oleh doktor di klinik itu tidak dapat memastikan keretakan tulang bahu dan engsel yang teralih sedikit. Mungkin bukan kepakarannya lalu mengandaikan ia hannya sekadar terseliuh. Jadi dalam tempoh itu mak hanya diberi ubat tahan sakit dan cuba berurut secara tradisional.

Akibat rasa sakit yang tidak kurang baiknya dan desakan ayah untuk membawa mak melakukan pemeriksaan lanjut di sebuah poliklinik barulah keretakan tulang tadi dikesan. Dan seterusnya mendapatkan rawatan di sebuah hospital untuk disimen. Mujurlah mak tidak ditahan wad dan hanya dibenarkan pulang selepas waktu berbuka pada hari itu.

Walaupun insiden ini tidak melibatkan kecederaan parah atau kehilangan nyawa, tetapi ia cukup membuatkan kami berjaga-jaga dan berhati-hati, lebih-lebih lagi ia melibatkan kedua orang tua. Aku tak dapat bayangkan kesakitan yang ditanggung oleh emak dalam tempoh itu, tidur tidak lena, makan kurang berselera, sakit perut dan sebagainya kesan akibat tidak mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

Aku sebagai model tak berbayar -.-'

Hari minggu lepas, aku pulang lagi dan terfikir untuk membelikan mak fabric sling. Aku saja memilih corak kartun agar nampak ceria dan menceriakan hari emak. Rupanya ayah terlebih dahulu membelikannya, warna biru yang klise itu~ haha. Memandangkan mak dah ada satu, so aku letak je la kat tepi. Rupanya mak guna juga yang aku beli. Terharu. 

Lebih hiba, ketika kami berkumpul berbuka ketika hari pertama berpuasa, mak tidak menyentuh kerang yang dimasaknya, mak diam aje mungkin taknak mengganggu anak-anak yang pelahap semua tak ingat dunia. Dengan tangan kanan yang sakit itu pasti menyukarkan pergerakannya, aku perasan lalu aku kopekkan dia sedikit. Aku terfikir, macamana dengan hari-hari lain ketika aku tiada?

Kini ayah menggalas tugas-tugas yang biasanya emak buat seperti membasuh, mengemas rumah dan memasak waktu berbuka. Terima kasih ayah! 

Walaupun emak suka membebel dan keras kepala, tapi dia adalah satu-satunya emak yang kami ada. Aku amat jarang dan susah menitiskan air mata tapi jika melibatkan emak, memang aku beremosi. Raya tahun ni pasti kurang meriah tanpa masakan air tangan mak, tapi tak mengapalah.. mak rehat je tak payah susah-susah masak dan jangan buat kerja berat. Doa kami semoga emak cepat sembuh ye...

April 1, 2014

TIPS melajukan internet dan access ke laman web yang diblock

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hi hi, sorry sangat-sangat sebab dah lama tak membelai blog tersayang ni. Maklumlah budak milo kerjanya kena buat milo selalu, ye dak? Ok tu sejenis punch line.. klaka nye. Ok lah tanak cerita banyak. Just nak kongsi satu tips seperti tajuk diatas..

Firstly kita kena tahu software ni diberi nama KEPARD, ia sejenis VPN yang mengubah id internet anda kepada id lain. Fungsinya seperti berikut:



Jadi, bersedia untuk mengetahui senjata rahsia ini? Senang je caranya:

1) Download sofware ini--> KEPARD PERCUMA
2) Masukkan email & cipta password sendiri (1st time sign up)


3) Klik pada "Start Window Download"
4) Klik pada " Yes, i agree.."
5) Klik pada "Next"
6) Software sedang didownload... Done!
7) Setelah berjaya, buka folder Download pada komputer dan double click pada software tersebut.
8) Apabila telah terpasang, tekan butang OpenVPN untuk melayari internet dengan senang hati tanpa rasa ragu! (lampu hijau:ON) (lampu merah:OFF)



Tips tambahan!!! (read more please...)

February 9, 2014

JDT oh JDT

Assalamualaikum & salam sejahtera

Isu kemelut Liga Bola Sepak Malaysia, terutama yang melibatkan pasukan JDT sungguh 'hangat' diperkatakan pada masa kini sehingga menimbulkan rasa kurang selesa banyak pihak. Mari kita dengarkan komen mereka;

 photo awas_ngintip_waka.gifApa yg sgt meresahkan jiwa rakyat ialah bila phk pemerintah mengumumkan ekonomi negara sedang rancak berkembang, lambakan peluang pekerjaan, pembangunan sdg pesat dijalankan, org miskin dah xde sgt, negara lagi sipi-sipi je niiii nak capai taraf negara maju, dan pendek kata semuanya tengah baik-baik belaka lah. Pastu JDT ada game pulak malam ni, wuuu resah bukan main lagi...

 photo hula_hula.gifSebiji bola nak gaduh, kalau gaduh sebab perempuan dapat juga buat bini. Bola nak gaduh buat apa? Pening arrr..

 photo sinar_penghancur.gifSegelintir orang melayu tak habis-habis emosi...tak tau pangkal cerita dah buat justifikasi sendiri, belum cite politik lg. X kisah la jd macai bola, macai politik...kesemuanya nmpk bodoh sbb menyokong membabi buta.

 photo ngupil.gif Jangan kata bola sepak je.. tp sume sukan.. kita bersukan utk sihatkan bdn n tambah kawan. bkn cari musuh

 photo jurus_patok_ayam_wakaka.gifAlahai bolasepak, setakat tendang telo tak berapa nak ganas pon. Kalau nak tengok aksi ganas better tengok gusti...


Aku suka yang the second last punya komen tu. Betul, kita bersukan untuk menyihatkan badan dan tambah kawan, bukan cari musuh. As a Johorean we are aware about that. Poyo ke, Lanun ke, Penyangak ke and what so on are u addressing us, we're cool bro! Tapi kalau ianya melibatkan our lovely TMJ seriously as a Johorean, kami tak boleh terima!


Tahukah kamu TMJ yang kamu caci tu berasal dari susur galur kerabat Diraja Johor dan Perak. TMJ berpengalaman dalam Angkatan Tentera India (IMA) dan disanalah beliau belajar selok belok kepimpinan serta dianugerahi pelbagai pangkat anugerah kerana menyerlah melalui kepimpinannya. 

Berbanding ayahandanya Sultan Ibrahim yang mempromosikan Johor dengan Kembara Mahkota Johor, TMJ come up dengan idea penyatuan rakyat Johor melalui sukan bola sepak. Dan ianya berhasil! TMJ telah membuka mata banyak pihak setelah mengambil alih Persatuan Bola Sepak Johor dan telah membuat perubahan besar terhadap bola sepak Johor ke arah yang lebih profesional dan kini merupakan Presiden kepada JDT Fc.

Kami mendoakan kedaulatan sultan kami, kesejahteraan rakyat negeri kami. Cuma kami mohon hentikan menuding jari kepada kerabat diraja kami, simbol kepada perpaduan rakyat secara umumnya dan agama Islam khasnya. Sedih, layanan yang kami berikan keatas rakyat negeri lain disini sememangnya baik, namun kerana sebiji bola kita rela berpecah-belah :'(

January 14, 2014

Selawat Nabi dan Terjemahan


صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
Selawat Allah ke atas Muhammad

صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
Selawat salam dipohon lagi

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
Selawat Allah ke atas Muhammad

صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
Selawat salam dipohon lagi

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
Wahai Nabi salam atasmu

يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ
Wahai Rasul, salam atasmu

يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
Wahai kekasih, salam atasmu

صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ
Selawat Allah ke atasmu

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا
Bulan purnama menyinari kita

فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ
Hilang segala cahaya

مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
Indah menawan tak pernah dilihat

قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ
Wajah gembira sepanjang hayat

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
Kaulah matahari, kaulah bulan

أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ
Kaulah cahaya mengatasi cahaya

أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي
Kaulah rahsia hidup mulia

أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ
Kaulah menyuluhi jiwa

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد
Wahai kekasihku, ya Muhammad

يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ
Wahai pendamping indah sejagat

يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّدُ
Wahai Nabi dijulang dipuja

يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ
Wahai imam 2 kiblat

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد 
Bahagialah orang memandang wajahmu

يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ
Wahai penghulu keturunan mulia

حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد
Kolam airmu sejuk jernih

وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ
Kunjungi kami pada hari akhirat

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ
Sepanjang malam unta berjalan

بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ
Tiada berhenti rindukanmu

وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ
Engkau dipayungi awan putih

وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ
Dan Malaikat sama berselawat

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
Allah mengetahui rahsia sulit

مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ
Dialah menyahut semua seruan

رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا
Wahai Tuhan Rahmatilah kami

بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ
Dengan segala amalan soleh

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد
Selawat Allah ke atas Muhammad

عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ
Sebanyak baris kertas ditulis

أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد
Ahmad Muhammad petunjuk jalan

صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ
Empunya wajah berseri menawan

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
Selawat Allah ke atas Muhammad

صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
Selawat salam dipohon lagi

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
Selawat Allah ke atas Muhammad

صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
Selawat salam dipohon lagi

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَيْهِ 
Wahai Tuhan, selawat dan salam dan keberkatan atasnya


Terjemahan selawat dalam bahasa inggeris :

Salutations On You, O Prophet
Salutations On You, O Messenger Of Allah
Salutations On You, O Beloved
Blessings Of... Allah Be Upon You.

A Full Moon Rises Over Us
The Other Moon Disappears
We Never Saw The Like Of Your Beauty
O Face Of Gladness

You Are The Sun, You Are The Moon
You Are Light Upon Lights
You Are Gold And Even More Priceless
You Are The Light Of Hearts

O My Beloved, O Muhammad
O Star Of East And West
O Star Of East And West
O Leader Of Both Qiblats

Whoever Sees Your Face, Gets Happiness
O The Kind One To Both Parents
Your Clear And Cool Fountain
Is Our Goal On The Day Of Reckoning

The Knower Of The Secret And Even More Hidden
One Who Accepts Supplications
O Lord Forgive Us All
For The Sake Of All The Good Deeds

CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke