March 22, 2013

Nak Telefon? Fikir Sekali Lagi..

Minta maaf!

Aku seharusnya memohon maaf kepada semua yang bengang dengan sikap aku yang satu ni. Ada orang kata aku ni bodoh-bodoh alang sebab ‘tak reti’ nak guna telefon. Maksud ‘tak reti’ tu ialah tak gemar menjawab panggilan telefon. Ahaha, sengalnye kan? ada ke manusia macam aku ni?

Aku pun tak tahu apa masalahnya sampai aku ‘tak reti’ nak jawab call ni. Ada orang kata aku ni kedekut taik idung masin! Manakan tidak, kredit dalam handphone tu buanyak, kadang-kadang tak habis lagi dah sampai tamat tempoh. Pastu top up semula sampai tamat tempoh lagi, pastu top up lagi dan lagi dan lagi... Selain tu, setiap kali birthday kita akan dapat panggilan percuma ke nombor-nombor active-5 or something like that la gitu kan? Ah seingat aku, yang itu pun aku tak pernah guna. Tu bodoh-bodoh alang tahap tertinggi lah tu!

Sebenarnya aku prefer msg (sms/mms) than call, atau sekarang ni whatsapp lah, dah maju sikit kan.. Bukannya aku tak nak bercakap di telefon, tapi aku cepat bosan.. rasa panas je telinga bila bercakap lama-lama ni. Kalau ada pun, situasi seperti ini sering berlaku:
Telefon: Kringgg kringg kringg
Akak: Semekom,
Aku: Waalaikumsalam, ah ada apa?
Akak: Kau balik rumah mak tak malam ni?
Aku: Tak tau lagi. Tengok lah nanti...
Akak: Aku ada class... bla bla bla... Tak balik minggu ni... bla bla bla... Nanti kalau balik kirim salam mak ngan ayah je lah eh!
Aku: Ah insyaAllah. Ok la, bye.

Atau lebih buruk, bila aku betul-betul takde mood...
Telefon: Kringgg kringg kringg
Kawan: Hai awak!
Aku: Hai.
Kawan: Awak tengah buat apa?
Aku: Saya ada kerja ni awak, nanti sambung lagi k. Byeee...

Aku tahu, mungkin sikap sebegini boleh menyebabkan kemudaratan dikemudian hari, contohnya time-time emergency ke kan? So, mahu tak mahu kena jugak la aku jawab panggilan telefon yang berbunyi tu... Tapi selalunya aku tengok dulu nombor sapa yang naik. Kalau agak-agak nombor tak berkenaan memang jarang aku nak angkat la.

Mungkin ada yang kata "Eh, kau ingat kau artis?", terpulang la.. Hahaha. Even dengan family aku pun aku dingin dalam menjawab panggilan telefon, inikan pula dengan orang lain. Atas sebab tu, aku ingin memohon maaf sekali lagi lah, kalau-kalau membuatkan kau terasa dengan sikap aku yang acuh tak acuh ni. 

Jangan risau, kalau call tak jawab kau boleh msg aku. Tapi kalau msg pun aku tak jawap tu paham-paham je lah ye.....Buahaha







March 9, 2013

Never Ending Story

Assalamualikum & salam sejahtera


Siapa peminat KPOP kat sini? KPOP STAR Season Two dah masuk TOP10 untuk siaran langsung. Kepada yang tak tahu, KPOPSTAR ni adalah pertandingan nyanyian yang aku rasa format dia lain dari pertandingan sedia ada seperti American Idol, MENTOR, Akademik Fantasia, Glee On Project, etc etc...

KPOPSTAR2 in callaboration with the Big Three- SM Entertainment, YG Entertainment & JYP Entertainment. KPOPSTAR2 is looking for the next big K-POP STAR. Siaran tertunda untuk peminat Malaysia di ONEHD channel 393, Every Tuesday at 12:00am. Actually ada sorang peserta ni yang menarik minat aku. Comel je budaknya, Shin Ji Hoon nama dia. Antara lagu kegemaran aku yang dinyanyikan olehnya adalah lagu Boohwal bertajuk Never Ending Story.

(Korean) Never Ending Story 
Son daheul soo eobsneun jeogi eodinga 
Oneuldo neon soomshigo itjiman 
Neowa meomooldeon jageun uijawien 
Gateun moseubui baramee jinane 
(VERSE 2) Neoneun ddeonamyeo machi nal ddeonagadeusi 
Meolli soneul heundeulmyeo 
Eonjegan chooeokeh namgyeojyeo galkkeorago 
(CHORUS1) 
Geuriwohamyeon eonjengan mannage dwineun 
Eoneu yeonghwawa gateun ildeulee eerwojyeogagireul 
Himgyeowohan naleh neoreul jikilsoo eobseotdeon 
Areumdaoon shijeolsogeh meomoon geudaeyeo
REPEAT(VERSE 2) 
Geuriwohamyeon eonjengan mannage dwineun 
Eoneu yeonghwawa gateun ildeulee eerwojyeogagireul 
Himgyeowohan naleh neoreul jikilsoo eobseotdeon 
Areumdawoon shijeolsogeh meomoon geudaeeegieh 
REPEAT(CHORUS2) 
REPEAT(CHORUS1)


(English) Never Ending Story 
In some place where I cannot reach 
You are still breathing at the very moment... but... 
On the little chair that I shared with you... 
The same shape of the breeze is passing by... 
As if you were leaving me forever 
You waved your hands, saying 
It will be kept in our memories... 
Whenever I miss you I hope I can see you someday... 
Just like a miracle is wrought in some movies... 
You whom I couldn't protect from the painful days 
Still remain in our beautiful memories... 
Whenever I miss you I hope I can see you someday... 
Just like a miracle is wrought in some movies... 
You whom I couldn't protect from the painful days 
Still remain in our beautiful memories, my dear...
P/s: Apapun aku akan mulakan pencarian lagu ni di Pusat Karaoke berhampiran, ahaks...

March 5, 2013

Rahsia MLM dan Cara Menolaknya

Assalamualaikum & salam sejahtera

Di entry lepas (Klik Sini) aku ada kongsikan pengalaman hampir terjebak dengan salah sebuah program MLM (Multi Level Markening) tak perlulah aku cakap nama MLM tu. Sebenarnya bukanlah aku nak condemn mana-mana program MLM ni, tapi realitinya kebanyakan dari mereka menggunakan kaedah manipulasi dan head hunting untuk merekrut downline. Sepatutnya dalam sesebuah perniagaan, fokus utama kepada perkhidmatan atau kualiti barang, contohnya seperti Amway, Avon, Tupperware (sekadar contoh MLM yang memfokuskan kepada kualiti barang) bukannya produk ntah hape-hape! Dah lah produk ntah hape-hape, harga tak munasabah langsung.. Aku faham kebanyakan program MLM ni mereka mewujudkan produk “sekadar ada” sebab apa? Sebab kalau tak de produk tu dah dikira sbg Skim Cepat Kaya! That was totally scam..

Nampak tak kat sini, produk tu untuk tutup sebelah mata je, padahal yang diagung-agungkan adalah pelan pemasaran/sistem networking mereka iaitu untuk merekrut ahli bawahan. Sebab apa nak rekrut kaki? Sebab keuntungan berlipat ganda tu wujudnya daripada modal yang dilaburkan oleh mereka.. sebab tu lah, antara soalan lazim yang akan di soal adalah;
http://www.emocutez.com "pernah buat loan tak? Kerja apa, gomen? Kalau gomen memang senanglah nak buat loan dengan Bank Rakyat! Memang kau orang yang ‘terpilih’ untuk join bisnes ni! Macam ni lah prospek yang berpotensi! Kalau orang kerja-kerja biasa ni, hmmmm... "(fikir 2-3 kali)

Nampak tak? Kalau mereka kata nak membantu orang yang lemah, nak membantu orang melayu, itu semua POYO!!! Lepas tu, kalau tak jadi nak join, ayat lazim mereka adalah;
http://www.emocutez.com“Inilah orang melayu, berfikiran sempit! Bodoh sombong! Suka dengar cakap orang, buat lah dulu baru tahu! Bill Gates pun tak kaya sekelip mata laaa...”

Lepas tu, dia punya pung pang pung pun boleh tahan jugak!
http://www.emocutez.com“sistem kamilah yang terbaekkk! Ramai yang dah berhenti kerja dan buat bisnes kami ni secara full time! Ada Doktor, Polis, Guru, Ustaz pun ada! Sebab apa diorang berhenti kerja? Sebab kerja lama banyak karenah birokrasi, stress lama-lama burn out, dah lah gaji sikit! Masa dengan keluarga pun tak ada, tengok kami ni rilek je.”

Paling aku tak boleh blah ada yang cakap gini kat aku;
http://www.emocutez.com“kau tu kerja dengan penagih, tak mustahil satu hari nanti kau jadi penagih macam diorang. Aku tengok banyak ‘nombor cermin’ ada pada tarikh lahir kau ni!”
Amboi, aku rasa macam nak kakikan aje, nasib baik aku bukan Israel!

Kalau kita tanya pasal halal haram produk ni agak-agak apa mereka jawab?;
http://www.emocutez.com“Apa nak ditakutkan? Kami ada sijil halal bro! Ustaz polan bin polan pun join. Takkan lah ustaz tu tak boleh bezakan yang halal dan haram?” 
Weh sini jap aku kasitau, bukan sebab ada ustaz join kau boleh cop ianya halal. Ustaz pun manusia jugak bukan malaikat. Kadang-kadang dia main sebut je nama ustaz polan tu padahal ustaz tu tak tahu menahu pun pasal MLM ni. Terus aku teringat pasal Pegawai Farmasi yang aku jumpa tempohari. Aku ada terserempak dengan dia masa naik opis mereka malam tu, so ada sorang member ni duk pung pang dengan aku Pegawai Farmasi tersebut dah lama join bisnes ni.. Then, bila aku jumpa face-to-face dengan Pegawai Farmasi tu dia menafikan! Bijak kau mendaah kat situ! Tapi yang bagusnya bisnes ni menjadikan kami kamcing, dan menambah pengetahuan aku untuk mengkaji lebih dalam lagi from A-to-Z.
http://www.emocutez.com"So nampak tak bagusnye bisnes kami ni? Kalau bukan bisnes kami ni kau tak kenal pun kawan tu, pastu kau ada percambahan ilmu lagi..... kan? kan?"

Dan memang tak dinafikan, ada jugak yang berjaya dengan program MLM tersebut.
Sebab apa? sebab dia antara orang terawal yang join MLM tu & dalam masa sama ramai yang telah terpengaruh untuk menjadi downline dia. Tapi kau kena ingat, tak semua orang mampu untuk keluarkan modal berpuluh-puluh “K” tu sepertimana yang kau buat.
http://www.emocutez.com “Kita ada cara untuk usahakan modal tu. Banyak cara! Nanti kami ajar! Si polan tu ha, first time join bisnes kami ni sehelai sepinggang, tapi dia usaha buat jugak. Tengok, sekarang dia dah berjaya!”


MLM Tidak Haram, Jika:
  1. Produk yang halal (Produk halal tapi harga berpatutan tak? Ada unsur pembaziran tak?)
  2. Jujur & tidak menipu (Kalau dah join, nak tarik diri dapat tak 90% dari modal?)
  3. Tiada penindasan & penganiayaan (manipulasi? Skim piramid infiniti?)

Sebenarnya, aku tak berkuasa untuk menjatuhkan hukum halal haram kepada program MLM ni. Sebab kalau nak ikutkan halal haram, gaji kita dalam bank, investment, dividen, beli rumah/kereta/tanah, semua tu boleh dipertikaikan. Tapi kita ada hak untuk memilih! Kalau kau rasa bisnes ni boleh buatkan kau kaya cepat, kau yakin dan atas kerelaan sendiri untuk buat. Aku pun tiada hak untuk menghalang! Yang penting kau faham dan tengok guideline Garis Panduan Perniagaan Jualan MLM Menurut Syariah (Klik Sini). Sesuai ke tidak?

Tak ramai mereka yang rugi dalam bisnes MLM mahu tampil dan mengakuinya, sebab seolah-olah ianya membuka aib sendiri kan. So, nasihat aku untuk yang sudah menyesal tu anggap sahaja ianya total lost (rugi/gagal). Tak perlu lah nak kurangkan kerugian itu dengan memperdayakan orang lain...

Cuma 1 soalan yang bermain difikiran aku adalah fasal bekas-bekas doktor yang join MLM ni atas alasan untuk mendekatkan diri dengan Tuhan, sebab masa bekerja mereka on call dan kadang-kala waktu solat pun terlepas. So, apa pendapat korang semua tentang ‘alasan’ tu?


CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke