November 20, 2012

Home » , » Antara Dua Ujian

Antara Dua Ujian

Assalamualaikum & salam sejahtera

Pergh, lama jugak aku menunggu sampai hari ni, terpaksa hold dulu keghairahan utk mengupdate blog ni disebabkan attend to an interview semalam. So, sebelum-sebelum tu mestilah aku sibuk dengan buku, study apa yang patut lah. Alhamdulillah, so far so good lah soalan-soalan interview kali ni tak lah sesukar yang dijangkakan. Tapi yang attend interview jawatan ni bukan calang-calang punya orang beb, mereka semua yang telah melalui proses penapisan daripada tahap examination, ke tahap assesment selama 2 hari, hingga interview ni. So bayangkan lah, dah sampai tahap ni pun dah kira cukup bermakna buat aku. 

Dapat atau tidak tu wallahua'lam... ada rezeki insya Allah ada. Paling penting terima kasihlah kepada kawan-kawan yang banyak mendoakan dan memberi sokongan moral even kalau boleh aku memang nak sorok-sorok dari mereka tentang tawaran temuduga ni. Aku tak nak timbul perasaan 'riak' sebab 'riak' tu kan membawa kepada Syirik. (Syirik Khafi : syirik kecil dan tersembunyi)

So inilah tawaran temuduga yang dimaksudkan tu:



Sementara tu, dalam masa yang sama aku betul-betul tersentuh bila menyaksikan berita serangan rejim Israel terhadap Gaza di Palestin. Sehingga hari ini, sudah masuk hari ke-7 sejak 14 November lalu pengeboman ke atas Gaza meskipun masyarakat antarabangsa mendesak gencatan senjata dilaksanakan. Sayunya hati bila lihat ramai orang awam terutama kanak-kanak yang tidak berdosa turut terkorban.. :'(
Apa yang boleh kita buat untuk mereka? Jika berkemampuan, kecamlah dan kritiklah kekejaman Israel dengan cara memboikot barangan buatan mereka dan companies yang support Israel. Paling tidak, doakan kesejahteraan rakyat Gaza dan bala ke atas Israel. Saudara seagama kita di sana berjuang untuk mendapatkan keamanan, TAPI KITA?... 

Akhir kata, apa yang dapat disimpulkan ialah Allah menguji hambanya dengan DUA cara, iaitu UJIAN KESEDIHAN berbentuk kesusahan atau musibah & UJIAN KEGEMBIRAAN berbentuk nikmat kesenangan, dan bagaimana cara kita berhadapan dengan ujian-ujian ini. Walaupun ujian-ujian tersebut dari dua sudut berbeza, namun akhirnya membawa kepada persoalan hubungan antara hamba dan Tuhannya...

P/s: semoga entri ini bermakna kepada anda, cube klik iklan ni :)




4 comments:

Aidiel Spiderwicks said...

Nama ayah samalah -_-'

Anasyg said...

to aidiel : korang adik beradik ea?
to abg : ta leh blah suruh klik iklan perfume...motip? hehe. Tahniah btw.

Akhelaken said...

@Aidiel Spiderwicks oh yeke? mungkin kita adik beradik yg terpisah 15 tahun yg lalu? hahaha...

Akhelaken said...

@Anasyg oh iklan tu selalu bertukar kdg2 perfume,kdg2 pampers,kdg2..byk lg lah.. motif? sedekah amal jariah lah..hehe

CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke