December 20, 2012

Home » » GAGAL lagi...

GAGAL lagi...

Assalamualaikum & salam sejahtera


Untuk kesekian kalinya aku gagal lagi sesi temuduga.. aku rasa dalam banyak-banyak interview, interview kali ni boleh dikatakan paling senang dan semudah ABC soalan-soalan yang dikemukakan. Rasanya aku dah buat sehabis baik untuk interview tu, siap speaking London lagi kau bila dia tanya pasal personal strenght?
  • i'm such a workaholic person (sangat!)
  • i have a high self motivated,
  • i'm able to work independently, as well as a team,
  • i'm willing to learn a new things,
  • i got a skill from both studying and experience before,
  • and as a Muslims, i'm believing in God and make a decision in the right paths.. and bla bla bla...

Bila tak berjaya tu aku terfikir dimana ye silapnya?

So, aku listkan beberapa perkara yang aku rasa menyebabkan aku gagal kali ni adalah;
  1. Over confident.
  2. I'm disable person.
  3. Tidak memenuhi kriteria.
  4. Kuota jawatan yang terhad.
  5. Fresh graduate. Pengalaman tak mencukupi.
  6. Jawapan yang aku berikan terlalu teks dan tak genuine..

Yeah, mungkin sebab-sebab diatas mempengaruhi markat yang diberikan semasa sesi temuduga tersebut. Sebenarnya aku langsung tak nak ambil pusing soal dapat atau tidak jawatan tu, sebab aku berserah semuanya kepada rezeki. Tapi bila banyak orang yang ingin kepastian mengenai status keputusan itu, maka dengan hati terbuka biarlah mereka tahu disini yang aku tidaklah sehebat yang disangkakan.

dan tak dinafikan, sebab utama aku gagal ialah;
  1. aku tak menjaga hubunganku dengan Tuhan. Ya, aku rasa ini sebab paling tepat!

Sedari awal aku agak was-was dengan pemilihan assesment di C&C Sg.Besi, namun aku pergi juga kerana menganggapnya sebagai rezeki. Dan Alhamdulillah, aku lulus untuk peringkat interview (SINI). Namun, walaupun aku terkandas pada peringkat ini, ianya tidak sekali-kali membuatkan aku patah harapan! Malah aku lebih bersemangat dan bersyukur sebab mampu sampai ketahap ini dan secara peribadinya cukup membanggakan buatku.

Akhir sekali, kepada pegawai-pegawai dan rakan sekerja yang banyak memberi dorongan & tunjuk ajar terima kasih tak terhingga. Saudara-mara yang membantu dan rakan-rakan yang mendoakan juga tak dilupakan. Pergh, feeling macam menang anugerah gitu!

Apapun, jangan ungkit lagi soal ni pastinya aku akan sakit hati. Hahaha.


17 comments:

Hans said...

rezeki tempat lain tu
insyaallah :-)

Aidiel Spiderwicks said...

It's ok, rezeki tu macam2 bentuk Allah bagi. Setuju cakap org atas ni, hehehe. Insyaallah, rezeki kat tempat lain ada lahtu :)

aslvie adam said...

Its ok bro..de rezeki lain tu menanti..isyaallah...
Ehh..salam knl..singgah skodeng blog ni jp ye...;)

hafiz hafizol said...

Len kali cuba lagi Bro... Xde reziki la tu Allah nak kasi rezeki kat tempat lain .. :)

Computertots GEM said...

takde kabel...thats maybe one of the reasons. hehe.

Akhelaken said...

@Hans Amin, insyaAllah...

Nick Nashram said...

takut jugak aku dengar.
hari tu aku ade jugak pegi interview spp untuk penempatan guru.
sume jawapan aku goreng je.
bimbang tak menepati diorang punye kriteria.
cuba r mintak keje lain pulak.

Akhelaken said...

@Aidiel Spiderwicks betul3, rezeki tu ada kat mana2 & bermcm bentuk.. so xde la sedih sgt pun cuma terkilan je :')

Akhelaken said...

@aslvie adam harap2 begitulah :)
eh sila,sila..terima ksh dtg & slmt berkenalan juga!

Akhelaken said...

@hafiz hafizol yup,i will try again for the nxt time. thanks :)

Akhelaken said...

@Computertots GEM kabel ade,cuma tak nak guna.. tak best la bagi yg betul2 berusaha kan :) Sebolehnye nk dptkn hasil usaha kita sndri..hmmm

Akhelaken said...

@Nick Nashram
Terus renew spa balik ni.huhu :)
Hmm asalkn da berusaha yg terbek kan,insyaAllah ada rzki ada la tu..wish u luck k! InsyaAllah bro :)

Cikgu Fikri said...

in shaa Allah ada rezeki kt tempat lain tu..Ami... :)

Cikgu Fikri said...

eh, baru perasan, lupa nk tambah `n` kt Amin..

Hans said...

:)

Akhelaken said...

@Cikgu Fikri
perasan dah,tp jgn risau sy fhm jugak tu cikgu fiq.. hehe. BTW thanks for the comforting words :)

Akhelaken said...

@Hans
senyum,tak perlu kata apa-apa~ hehe
^___^

CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke