March 14, 2011

Home » , » Matinya Seorang Kekasih...

Matinya Seorang Kekasih...

Assalamualaikum & Slmt Sejahtera ...



Kisahnya bermula begini.. Lebih kurang 2 tahun yg lalu, aq start mengenali dia. Kawan abg aq yang kenalkan, kami lebih mesra memanggil dia dgn nama Acoi. Masa mula-mula kenal tu, dia sangat pendiam dan antisosial. Tak mesra langsung!. Tapi bila kami rajin main-main dengan dia, baru la dia cergas sikit.. seronok sgt waktu tu..

Favourite dia adalah kasut. Tapi bukan shopping membeli kasut ok, dia cume suke try kasut orang.. dia suka baling-baling dan kadang-kadang cube masukkan kepala dalam kasut tu.. Haha.. memang pelik kan? sebab tu kami bagi gelaran dia Acoi.. Walaupun begitu, bagi kami dia sangat lucu dan comel.

Bila ada tetamu, dia jadi pendiam semula. Terus lari masuk bilik. Pernah kami buat kenduri kawin, dia sembunyi dalam bilik selama 2 hari tak keluar. tsk, tsk, tsk... Jarang dapat dengar suara dia. Biasanya bila dalam kereta je la dgr suara dia merengek. Nak minta dilepas la tu. Bila time dia merajuk lagi susah mau pujuk! Kadang-kadang panggil pun dia tak mo layan. Hehehe.

Di akhir hayat dia, pernah dia tidur dekat 1 jam atas perut aq. Aduh... rindunye dengan Acoi :'(
Sehari je tempoh masa yang kami tahu dia sakit, & akhirnya dia terus pergi~
Hurmm....sebab tu masa dia sakit kami langsung tak tahu..dia nampak ok je...



Jaga Acoi ta susah... asalkan sedia makanan, air & pasir dah cukup...dia memang tak buang sepah2...
Masa tu kami baru balik dari rumah macik... dukung dia keluarkan dari sangkar dan letak dia kat lantai. Dia terus terkangkang. Memang tak boleh berdiri langsung... Sume dah risau... pastu terus hantar pi klinik... Doctor check rupenye dia kena batu karang. Doctor picit perut dia, keluar air kencing berdarah dan batu2... kesiannye Acoi~ :'(
Then, doctor call kate nak masukkan air.... ayah izinkan... esoknye tahu2 Acoi dah pergi tinggalkan kami 1 family...

Dapat 'jenazah' memang ta sanggup nak tengok... sbb tu masa dia da mati pun kami masih peluk cium dia lagi. Tak sanggup nak lepaskan dia pergi... Huuuuuuuu

Sampai arini pun, ade je bnda2 yg buat kami semua rindukan Acoi.. tengah kemas ingat Acoi, tengok TV ingat Acoi, balik jalan ingat Acoi... tp nak buat cane... dia da ta de.
Ape pun... Acoi tetap hidup dalam kenangan...
Dia adalah kucing kami yang terbaik~
=))

Salam rindu buat Acoi...

P/s: Cerita diatas adalah kisah benar yang telah diceritakan secara eksklusif oleh pemilik kucing tersebut kpd penulis. Pemilik kucing berkenaan merupakan sahabat penulis dan kini beliau sedang berjinak-jinak dalam bidang permodelan. Ini Fb beliau: Puteri Bunga Adnanist. Sama-sama kita doakan roh si Acoi tenang di sana~

17 comments:

aRaN said...

laaa kucing rupanya igtkan orang hehehe


sabar je la..setiap yg dtg ada perginya :)

dean said...

kesian..msti time kucing tuh mati.badan kucing tuh keras gler kn.kn

shereena said...

sedihnya:(

cikkirahaneh :) said...

ceiytt ! mati mati ingad manusia .
adess .

nway , takziah :)

kay_are said...

walaupun cite kucing tapi sedih sangat.. uhuk

Akhelaken said...

@aran: owh baru perasan tajuk tu "SEORANG bukan SEEKOR" haha..sengalnye ^^ sorry la entry bikin panas jak! hehe

@dean: Yup,kata tuan dia,badan kucing tu da kejang ms tu... kesian sgt (T.T)

@shereena: sedih gak sbb i pun ade kucin.. huhu

@cikkirahaneh: thanks.. & maaf kalo tipah tertipu...

@kay_are: yup,sedih jugak lg2 benda yg kita syg... tp redha je la kan :)

p/s: tuan punye kucing say regards to all of u,dia terharu bc entry ni..

dean said...

yer? rumah sya bnyk kucing..bila kucing mati..sy jd tukang tanam

GiveAsh said...

sedih..diawal pagi..

♥CIK SHA♥ said...

huuuuuuu..sedihnye..acoi sangat comel..tapi ajal dah menjemput dia dulu..T_T

first time dengar kucing boleh kena batu karang..macam ni nak kena bawak cik'ah pergi check up la..takot kehilangan die jugak..T_T

tiktok said...

sedih gle... da nangis bace entry ni..apa2 pon,acoi, u r the best!
sabar ye

Akhelaken said...

@dean: byk kucing jgk ke? kongsi2 la story.. nnt boleh kenal2 dgn Lady Montel sy..hehe

@GiveAsh: jgn sedih2 sgt,semua benda yg hdp pasti mati~

@cik sha: betul tu,kena la buat check up sekali sekala.. kalo kucing indoor org kata jgn selalu bg mkn nasi sbb karbohidrat tinggi,akan overwe8, kendian kena la btu krg 2.. ada jugak beberapa jenis mknn kucing yg jd faktor.tp kalo kucing outdoor xkesah sgt sbb dorang bole survive sndri! kena bt kajian dulu ni~

@tiktok: entry tu berdsrkn pnglmn sbnr.. sy dgr pun sedih.. tp ada touch up2 sikit la yg atas tu...:)

cik ayin said...

sedih cite ni...tahan air mata :P

Shamsuddin Amin said...

pilu je bace... =(
btw comel acoi tu...

Akhelaken said...

@cik ayin
.... (T.T) ....

Feza said...

sedihnye.

Shamer Amree said...

kuccing..aku igt minah mne td..tajuk kontroversi ssgt

Akhelaken said...

@Shamsudin Amin: comel kan? ahaha lambatnye aku reply :')
@Feza: sedih sgt ke? pencinta haiwan je yg boleh rasa benda ni..
@Shamer Amree: haha,sorry sbb tipah tertipu huhu

CLOSE

Copyright reserved by Zero to Hero's Blog Edited by Caersasuke